LES REVELACIONS D'UN DETALLAT TEXT BIOGRÀFIC

Iny, l'explorador egipci

El Museu Egipci de Barcelona reconstrueix la tomba d'un important i curiós personatge de l'Antic Egipte

La passió col·leccionista de Jordi Clos ha invertit 22 anys a reunir les peces

Tres fal·lus identifiquen Iny (esquerra) amb el títol de cap dels mascles. / JOAN CORTADELLAS

Tres fal·lus identifiquen Iny (esquerra) amb el títol de cap dels mascles.
Amic Únic 8 Maixaixa Taulé, directora del museu, i Jordi Clos, president de la fundació, a la capella.

/

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Podria dir-se que Iny no tenia àvia.«Jo he sigut un home molt important. Tot ho he fet bé. Des dels temps del gran explorador de l'època d'Izezi [faraó d'uns 100 anys abans]ningú ha fet les coses tan bé com jo»,escriu en els jeroglífics gravats a la seva tomba aquest, sí, important personatge de l'Antic Egipte, que va viure entre el 2290 i el 2235 a.C. Home de confiança de tres faraons de la VI dinastia, Pepi I , Merenre I i Pepi II, va ser, sí, un explorador, i el seu títol més destacat, a més del d'Amic Únic (del rei), va ser el de Portador del segell del Déu en les dues grans barques, equivalent a cap d'expedició, ambaixador i almirall, ja que va dirigir sis expedicions a Síria, Palestina, Biblos i el Líban per portar or, plata, lapislàtzuli, olis i, per primera vegada citat en un escrit faraònic, plom-estany.

Aquestes dades reveladores, i més, procedeixen d'un dels textos biogràfics més complets i detallats del Regne Antic, que potllegir-sedes d'ahir al conjunt de peces de pedra calcària que reconstrueixen la capella de culte de la tomba d'Iny, al Museu Egipci de Barcelona, culminació de 22 anys d'epopeica i tenaç passió col·leccionista d'un dels seus responsables, Jordi Clos, president de la Fundació Clos.

Subhastes a mig món

L'aventura d'Iny va començar el 1991, quan Clos va adquirir en una subhasta de Sotheby's a Londres la primera peça, una estela de falsa porta d'una tomba -«per on l'esperit del difunt surt de la seva residència»,aclareix- i que es va exposar l'any següent a l'Hotel Claris. En ella l'il·lustre explorador apareix envoltat de tots els seus títols, honorífics, religiosos, militars i administratius, que es repeteixen en tot el conjunt. A més a més dels citats, era Sacerdot Lector, Supervisor dels productes al complex funerari de Pepi I, conductor dels exploradors, comandant dels reclutes d'elit i cap de portadors dels mascles, càrrec inèdit, il·lustrat de manera destacada al jeroglífic amb tres fal·lus.«No sabem exactament a què es referia-apunta la directora del Museu Egipci, Maixaixa Taulé-.No n'hi ha exemples paral·lels. Podia ser cap de portadors de bous, o potser de guerrers».

La casualitat va portar Clos a reconèixer, el 1996, el cartutx amb el nom d'Iny en un antiquari de París. Era la segona peça del puzle, que se li va resistir, per l'alt preu, tres anys. Però va acabar encaixant-la, com la resta, adquirides en una subhasta a Christie's a Nova York (2000) i una altra a Tòquio (2011). Entre mig, l'arqueòleg Michele Marcolin va ajudar a identificar fragments que fí­si­cament estan al Japó però que van permetre reconstruir tots els

Notícies relacionades

textos.

L'orgull d'Iny no li va impedir honrar dos dels seus servidors, cosa molt insòlita.«Va tenir una deferència especial amb ells escrivint a la tomba els seus noms, Impy i Ptahotep, de sobrenom Chepet, perquè per als egipcis el nom dóna aire al Ka i fa reviure el seu esperit quan es pronuncia»,revelava ahir un exultant Clos.