l'esperada ACTUACIÓ D'UNA formació D'ÈXIT

The xx porta el seu aplaudit pop nocturn a Barcelona

El grup de Londres presenta aquesta nit 'Coexist' al Poble Espanyol

The xx, en una imatge promocional del seu segon disc, ’Coexist’.

The xx, en una imatge promocional del seu segon disc, ’Coexist’. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
JUAN MANUEL FREIRE
BARCELONA

La de The xx deu ser una de les més insòlites -i justes- històries d'èxit de la música dels últims anys. Un novell grup de Londres, els membres del qual acaben de superar la majoria d'edat, es llança a fer música pop com gairebé ningú ho fa en temps de soroll omniscient, des del minimalisme, la subtilesa i l'ús astut dels silencis. I va i triomfa.

El seu primer disc es va titular, simplement, xx(2009). Amb una portada tan minimalista com el so del grup: tot en negre, i una creu blanca al mig. Res de fotografies glamuroses. (Tampoc vindrien després els vídeos amb poca roba.) Però la música ho va poder superar tot: un aliatge emotiu de pop indie, soul i R&B que casava guitarres heretades de l'escola clàssica del segell 4AD (Cocteau Twins al capdavant) amb elsbeatsde Timbaland, el productor d'Aaliyah i Missy Elliott, entre tantes estrelles del pop negre.

LA FÓRMULA MÀGICA/ I al mig, les veus -sovint en diàleg- de Romy Madley Croft, també guitarrista, i Oliver Sim, el baixista, arrossegant paraules sobre el desig i la necessitat de connexió en ciutats massa solitàries. La fórmula màgica de The xx amb prou feines tenia res més que això: unes guitarres, unes veus carismàtiques, un batec electrònic. Pocs elements ben disposats. I un grapat de cançons magnífiques:Islands, Heart skipped a beat, Shelter…

La resta, com es diu habitualment, ja és història. El discxxva estar durant més de cent setmanes a la llista de discos més venuts del Regne Unit, va coronar un grapat de llistes de final d'any i es va emportar el cobejat Mercury Prize, entre altres fites. El fet que el grup fos capaç de reproduir la màgia de l'àlbum al damunt dels escenaris simplement va acabar d'afegir cos a la seva petita llegenda.

El primer quartet i, des de finals de l'any 2009, trio -als ja esmentats Romy i Oliver s'hi ha de sumar Jamie Smith, el maquinetes de la banda, des de fa un temps productor cobejat- arriba avui aquesta nit a Barcelona (Poble Espanyol, a les 22.00 hores) per fer la presentació en tota regla del seu segon àlbum: excel·lentCoexist (2012). En la seva actuació del passat festival Primavera Sound, al Parc del Fòrum, ja van sonar alguns temes d'aquest disc, tot i que llavors només van ser alguns avanços.

Notícies relacionades

JOHN TALABOT, TELONER/Coexist era una difícil prova que el grup -¿com es pot superar un disc tan exitós com el primer?, ¿com es pot avançar sense renunciar a la identitat minimalista?- ha superat amb bona nota. Des d'una certa distància, pot semblar que és el mateix que el primer, però en realitat és diferent i fins i tot superior. Les veus sonen madures, la producció ha guanyat complexitat sense perdre subtilesa, i el component de ball s'accentua, sobretot des de la segona meitat del disc, amb el dípticReunion / Sunset i la meravellosaSwept away.

Com es va poder comprovar el mes de desembre passat en la seva actuació a la sala La Riviera de Madrid, ara com ara, a més a més, The xx també són millors en directe. Si la xerrameca ho permet, qui es decideixi a anar aquesta nit al Poble Espanyol podrà disfrutar d'un bon grapat d'instants màgics. El primer plat també alimenta: John Talabot, el productor barceloní de qui es diuen meravelles per tot el món, en orgànic, infecciós directe (a les 20.45 hores).