UNA DE LES DUES POTES DE LA FUNDACIÓN D'EL BULLI
'Bullipèdia' en ebullició
Ferran Adrià 'cuina' a internet una faraònica enciclopèdia de l'art culinari a Occident

Claudi Mans, Carles Gaig, Vinyet Capdet, Enric Rosich, Mey Hofmann, Nandu Jubany, Christian Escribà i la seva dona, Jordi Parra, Sergi Torres, Ruscalleda, Pere Planagumà, Fina Puigdevall, Adrià, Ignasi Camps, Carles Tejedor, Joan Roca, Xano Saguer, Paco Pérez, Oriol Ivern, Xavier Franco, Lluís Feliu, Pere Castells (assegut), Pere Monje, Enric Rovira, Jordi Artal, Pitu Roca, Albert Raurich (assegut), Fabián Martín, J. M. Ribé, Javier Torres i Ramon Morató. /
Ferran Adrià ha anat més lluny que ningú en la cuina i ara, després de repassar el que ha fet i desfet en tots aquests anys, vol tornar a l'inici, a la base, per qüestionar-s'ho tot, per desmuntar el que faci falta, com quan desconstruïa plats a El Bulli. Torna a l'origen per buscar l'ADN de la cuina i, a partir d'aquí, donar-li un ordre i un sentit que, encara que sembli mentida, no tenia fins ara. Un repte faraònic anomenat Bullipèdia, més fiable que Google perquè estarà elaborada per experts procedents de diversos àmbits (xefs, historiadors, científics...). Una enciclopèdia digital de l'art culinari a Occident. Ni més ni menys. «És difícil, sí, però més difícil va ser la revolució que vam iniciar en el món de la cuina fa 20 anys. Amb aquest projecte seguirem sent l'avantguarda mundial», va profetitzar.
La Bullipèdia («pensada per als 50 anys vinents, per a quan no hi siguem ni jo ni la gent d'El Bulli») serà una de les dues potes sobre les quals caminarà la fundació d'El Bulli; l'altra serà l'edifici de Cala Montjoi, convertit en centre de creativitat i exposició, va avançar ahir el cuiner en la presentació que en va fer a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB).
L'EXEMPLE PRÀCTIC DEL TOMÀQUET / No és casualitat que el doctor honoris causa per la facultat de Química (2007) exhibís allà el seu ambiciós pla perquè comptés amb el suport de la UB, que ha creat una unitat només per treballar en la Bullipèdia que estarà situada al campus de l'Alimentació de Torribera, a Santa Coloma de Gramenet. El cuiner també comptarà amb el suport tècnic de Telefónica per donar sortida a un treball descomunal. «Només en productes hi haurà unes 5.000 fitxes», va explicar durant una classe magistral en què va desgranar l'esquema que tindrà: hi haurà textos interrelacionats que inclouran els productes, les tecnologies, les tècniques culinàries, les elaboracions, els plats, el servei, els estils de cuina...
¿Què és un pollastre? ¿I un tomàquet? Rialles nervioses a la sala, plena de professionals de l'àmbit de la restauració. «Amb les preguntes comences a suar. Jo, el primer», va admetre Adrià. La Bullipèdia donarà respostes. Es podrà buscar el concepte 'tomàquet', i s'hi trobarà una explicació científica i històrica de l'hortalissa, quines tecnologies hi ha per treballar-la (per exemple, un ganivet), quines tècniques (tallar, per posar un altre cas), quines receptes importants hi ha en la història de la cuina... Tots aquests elements exposats i ben ordenats a la web, i combinats després al seu gust pels professionals («Bullipèdia hi posa el coneixement i la informació; els xefs, l'ànima», avisa Adrià), permetrà multiplicar la creativitat als restaurants, on prou feina tenen a cuinar per plantejar-se alguna cosa més. D'això s'encarregaran Adrià i companyia, coordinats per dos homes clau: el catedràtic de Nutrició Abel Mariné i Pere Castells, responsable del departament d'investigació gastronòmica i científica de la Fundació Alícia.
Adrià, exultant, va presentar la Bullipèdia entre col·legues com Joan Roca, Carme Ruscalleda, Paco Pérez, Fina Puigdevall, Xavi Franco, els germans Torres, Mey Hofmann, Carles Gaig, Carles Tejedor, Oriol Ivern... D'ells obtindrà ajuda, igual que del CETT, centre universitari internacional d'hostaleria i turisme que s'uneix a la Bullipèdia amb la tasca de coordinar escoles i centres similars a escala mundial que vulguin participar en un projecte «pensat per a les noves generacions». La idea està concebuda, també, en clau global, perquè hi intervindran professionals i acadèmics de tot el món. De moment, comencen a Catalunya amb el suport d'universitats com la UAB, la UPC, la URV...
Adrià tindrà l'any que ve una pel·lícula de Hollywood. I el 2016, quan la Bullipèdia estigui en marxa, una web de cine. Ara tot això pot sonar a ciència-ficció, gairebé a terror per la feinada que té al davant; d'aquí a tot just tres anys serà un clàssic que, a més a més, s'anirà renovant gairebé diàriament perquè serà «de tots i per a tots».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- ASSUMPTES PROPIS Vicenç Fisas, analista de conflictes i processos de pau: "La por de Rússia és fabricada"
- FICAR LA POTA La Kiss Cam i el judici final
- Una Alemanya heroica resisteix i jugarà contra Espanya
- MotoGP Márquez torna a guanyar amb el mateix truc de Tailàndia
- ESCALADA Alberto Ginés frega el cel amb una plata a la Copa Mundial