LA PROGRAMACIÓ DEL 2013

La literatura copa el cartell del CCCB

El centre manté l'oferta prevista tot i un pressupost de «mínims»

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ
BARCELONA

Amb molta literatura, poc pressupost i sense Sónar. Així afronta el 2013 el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), un any marcat per una nova edició de Kosmopolis, festival de celebració bianual, i per tres exposicions amb un gran accent literari: Arxiu Bolaño. 1977-2003, Pasolini Roma i la dedicada a Espriu en el centenari del seu naixement. Encara que, òbviament, tractant-se del CCCB, el cartell també reserva espai per a l'apartat audiovisual i el debat. «Un programa potent i atractiu, molt més del que es podria esperar en un moment de dificultats econòmiques com l'actual», segons el parer de Marçal Sintes, director del centre, i que no presenta «retallades dràstiques».

Sí que hi ha hagut retallades en l'apartat pressupostari del 2013 i en el capítol de públic assistent del 2012. La quantitat que el Consell General del centre va aprovar la setmana passada per a l'any en curs és de 8,9 milions d'euros, un 7% menys que el 2012, i una mica per sota del que Sintes considera el «mínim de supervivència», que el director va situar en els 9 milions d'euros quan va prendre possessió del càrrec a finals del 2011. En total, el nou pressupost suposa «una reducció del 29% respecte del 2009, això sense comptar la inflació ni l'augment de metres quadrats del centre amb la inauguració del teatre el 2011», es lamenta Sintes.

SENSE SÓNAR / També ha baixat el públic presencial, que el 2012 es va situar en els 314.000 usuaris, un 12% per sota de l'any anterior. Encara que el digital ha augmentat considerablement. La marxa del Sónar suposarà, d'entrada, 33.000 visitants menys per al 2013, una cosa que des del CCCB pretenen pal·liar amb diferents mesures, com la recerca de turistes, tradicionalment poc donats a visitar el centre del carrer de Montalegre. Entre aquestes mesures figuren la incorporació de l'espai en el grup de museus Articket i la proposta d'entrades compartides amb el veí Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba).

Notícies relacionades

Respecte al buit que deixa el Sónar, el CCCB no aposta per fer una mirada nostàlgica, sinó per veure-ho com un «estímul per prestar atenció a noves propostes que requereixen una oportunitat», apunta Jaume Badia, subdirector del CCCB. Mentre aquests nous projectes es materialitzen, el centre acollirà la programació habitual, més dues propostes del Grec vinculades al teatre que encara s'han de definir, i alguna de les accions del Sónar, també per concretar.

La primera exposició en cartell (del 5 de març al 30 de juny) serà la dedicada a l'escriptor xilè Roberto Bolaño als 10 anys de la seva mort, que més enllà de l'enfocament temàtic tindrà com a singularitat la presentació de material literari inèdit. Arxiu Bolaño. 1977-2003 coincidirà en el temps amb Kosmolpolis (del 14 al 16 de març), que girarà entorn a tres temes: ciència, ciència-ficció i humor; i tindrà convidats com Dave McKean, Juan José Millás i Andreu Buenafuente. Abans de l'exposició principal de l'Any Espriu, prevista per a l'octubre, hi haurà espai, a l'estiu, per a un cineasta molt literari, Pasolini. Tancaran l'any les imatges guanyadores del concurs World Press Photo.

Temes:

CCCB Kosmopolis