CRÍTICA

La realitat no és el que era

El 'thriller' de Muñoz Rengel evoca Dick, Beckett i Bioy

1
Es llegeix en minuts
RICARD RUIZ GARZÓN

¿Recorden el cèlebre miniconte de Chuang Tzu, que va somiar que era una papallona i quan es va despertar va ser incapaç de saber si era Chuang Tzu recordant el somni o era una papallona que somiava que era Chuang Tzu? Doncs ara imaginin-se una novel·la que desenvolupi al màxim les possibilitats d'aquesta història, que ho faci unint la ciència i la filosofia amb la millor tradició del gènere fantàstic i que alhora retrati amb lucidesa la crisi actual. ¿Ho tenen? ¿Ho tenen a les seves mans? Si és així vol dir que ja han compratEl sueño del otro, la nova novel·la del malagueny Juan Jacinto Muñoz Rengel. I, també, que els espera una de les lectures més apassionants en aquest inici del 2013.

La novel·la, prenyada de troballes, narra amb pols ferm i brillantor metafòrica la desventura especular de dos personatges, el professor d'institut Xavier Arteaga i el director d'informatius André Bodoc, al descobrir que s'estan somiant l'un a l'altre. O millor: que l'existència de l'un transcorre mentre l'altre el somia. Però és només el principi. A poc a poc, el neguit que els causa aquesta anomalia -¿qui somia qui?, ¿existeixen tots dos?- es va transformant en una doble obsessió. Per al professor, l'entorn del qual s'ensorra en plena onada de suïcidis, se centra a buscar Bodoc, a perseguir-lo. Per al periodista, immers en una croada contra les pandèmies d'una societat indignada, l'objectiu és en canvi descobrir què és real i què és il·lusori, o què és possible. I tot, mentre les esquerdes dels dos mons -¿el mateix, el nostre?- comencen a créixer.

Una novel·la tan plena de simetries no es podria acabar aquí. Els seus miralls es multipliquen en una tradició amb ressons evidents de Philip K. Dick, amb temes borgians i detalls a l'estil Bioy Casares, amb un rerefons ideològic que arriba alMolloyde Beckett. I el millor: els pivots entre capítols, les metàfores tumorals, les disquisicions neurològiques i les escenes que van deFringeaDark Cityfan d'El sueño del otro una obra madura, referencial, superior en la forma aEl asesino hipocondríaco. Muñoz Rengel ja no és, com el 2009, el prologuista de l'antologiaPerturbaciones, el contista secret, la promesa: molts milers de lectors somiaran continuar-lo llegint.

3 EL SUEÑO DEL OTRO

Notícies relacionades

Juan Jacinto Muñoz Rengel

Plaza & Janés. 352 pàgines. 17,90 €