La gran mostra de rock alternatiu de Barcelona

El Primavera fitxa Nick Cave i My Bloody Valentine

El festival acollirà The Jesus & Mary Chain, Fiona Apple, Dexys i l'estrena del nou disc de Manel

NICK CAVE & THE BAD SEEDSL’autor de ’The mercy seat’ i el seu carismàtic grup tornen a Barcelonadesprés de cinc anys d’absència. Abans, al febrer, llancen ’Push the sky away’.

NICK CAVE & THE BAD SEEDSL’autor de ’The mercy seat’ i el seu carismàtic grup tornen a Barcelonadesprés de cinc anys d’absència. Abans, al febrer, llancen ’Push the sky away’.

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

Nick Cave presentarà el seu nou disc amb The Bad Seeds,Push the sky away, en la 13a edició del Primavera Sound, que tindrà lloc del 22 al 26 de maig al Fòrum. L'australià se suma a un cartell que ofereix reclams com My Bloody Valentine, The Jesus & Mary Chain, Phoenix, Animal Collective i dues estrenes al nostre país, les de Dexys Midnight Runners (ara coneguts com a Dexys) i Fiona Apple, així com el concert d'estrena del nou disc de Manel. Todo plegat, juntament amb la reaparició de Blur, que ja es va anunciar tres mesos enrere.

El programa, presentat ahir a la tarda a la sala Apolo, ofereix més d'un centenar de noms i l'organització ja el dóna per tancat. Com l'any passat, la mostra, que estrena patrocinador principal (Heineken, vinculat en altres temps al Festival Internacional de Benicàssim, que substitueix San Miguel), s'obrirà el dimecres (22 de maig) amb diversos concerts gratuïts sota la marca Primavera a la Ciutat. Entre els escenaris habilitats hi figurarà, una vegada més, el de l'Auditori del Fòrum, amenaçat en les últimes edicions a causa del seu cost econòmic.

Encara que, com és costum, el festival evita parlar de caps de cartell, Nick Cave irromp com un dels pols d'atracció, perquè no ens visita amb The Bad Seeds des de la seva actuació del 2008 a Badalona. El seu nou disc sortirà a la venda el 18 de febrer vinent. També s'espera que tingui material d'estrena My Bloody Valentine, en silenci des del seu llorejatLoveless (1991), far del postrock, que fa quatre anys va brindar una de les experiències sòniques més aclaparadores de la història del festival. The Jesus & Mary Chain, que no entreguen composicions noves des de 1998, han anunciat la seva intenció de tornar a l'estudi, encara que el retorn discogràfic no té data.

Dexys, el grup de Kevin Rowland, que el 1982 va propagar a consciència el contagiós pop cèltic de Come on Eileen, va reaparèixer rebatejat amb un dels discos més ovacionats del 2012,One day I'm going to soar, escorat cap a un soul temperat. La cantautora pop novaiorquesa Fiona Apple desplegarà el contingut del seu quart disc, de títol quilomètric (resumible com a The idler wheel...), amb què va reaparèixer també l'any passat, després de set anys de silenci. Altres artistes inèdits als nostres escenaris són Rodríguez, folk-rocker nord-americà amb arrels mexicanes, de breu activitat editorial en els inicis dels anys 70, i la cantautora Neko Case.

Més noms destacats: Animal Collective, presentantCentipede Hz; la banda francesa Phoenix, que a l'abril publicarà nou disc, encara sense títol, i The Postal Service, un grup de referència de laindietronica que reapareix el 2013. Artistes de recorregut contrastat, com Shellac, Dinosaur Jr, Dead Can Dance, Swans, Daniel Johnston, The Breeders (recreació deLast splash), Bob Mould (l'exmembre de Hüsker Dü i Sugar) i la institució del hip-hop Wu-Tang Clan, i inquilins de l'star systemd'última generació com James Blake, The Knife, Grizzly Bear i Hot Chip. Una raresa: el duo format pel músic minimalista holandès Josev van Wissem i el cineasta (i guitarrista) Jim Jarmusch.

PRESÈNCIA CATALANA / El cartell d'aquest any ofereix una significativa presència catalana entre la qual despunta la primera actuació de Manel en la campanya del seu tercer disc, que publicarà a l'abril o al maig. A més del quartet barceloní hi figuren l'estrella electrònica John Talabot i grups com Antònia Font (que actuarà a l'escenari Pitchfork per petició d'aquest diarionlinede Chicago), La Brigada, Extraperlo, Tarántula, Fred i Son, Hidrogenesse, La Bien Querida, The Suicide of Western Culture, Aliment i L'Hereu Escampa.

Notícies relacionades

Los Planetas protagonitzaran un altre dels concerts temàtics amb l'execució del seu clàssicUna semana en el motor de un autobús(1998). I reapareixerà un grup de la seva quinta, El Inquilino Comunista.

Les músiques no occidentals surten potenciades aquest any al festival amb quatre noms de prestigi: el grup tuareg Tinariwen, l'etíop Mulatu Astatke, el sirià Omar Souleyman i la beninesa Orchestre Poly Ryhtmo de Cotonou. Són noms que expandiran els horitzons d'aquest festival sorgit al voltant de la cultura del rock alternatiu.