Anar al contingut

Mor als 92 anys el virtuós sitarista indi Ravi Shankar

Pare de Norah Jones i Anoushka Shankar, es va fer famós a Occident gràcies a la seva amistat amb George Harrison

El músic indi Ravi Shankar ha mort aquest dimarts al comtat de San Diego, al sud de Califòrnia, als 92 anys, segons va confirmar en un comunicat conjunt la fundació que porta el seu nom i el seu segell discogràfic East Meets West Music.

Shankar, pare de la cantant Norah Jones, patia des de l'últim any problemes respiratoris i cardíacs, una condició que el va portar a sotmetre's dijous passat a una intervenció quirúrgica per reemplaçar una vàlvula cardíaca.

"Encara que l'operació va ser exitosa, la recuperació va resultar massa difícil per al músic de 92 anys", segons la nota de premsa.

L'artista tenia el seu domicili al sud de Califòrnia, encara que mantenia també residències a l'Índia.

Pare de Norah Jones i Anoushka Shankar

El músic estava casat amb Sukanya Rajan i tenia 2 filles, Norah Jones i Anoushka Shankar Wright, tres néts i quatre besnéts.

"Desafortunadament, malgrat els esforços dels cirurgians i doctors que el van cuidar, el seu cos no va ser capaç de suportar l'esforç de l'operació. Vam estar al seu costat quan va morir", van declarar la dona i la seva filla Anoushka.

"Sabem que tots sentiu la seva pèrdua amb nosaltres i agraïm les vostres oracions i bons desitjos durant aquest moment tan difícil. Encara que és un temps trist ho és també perquè agraïm que vam poder tenir-lo com a part de les nostres vides. El seu esperit i el seu llegat viurà per sempre en els nostres cors i la seva música", van afirmar.

La família encara no ha anunciat els plans per a cerimònies pòstumes, i va sol·licitar que totes les flors i donacions fossin realitzades a la Fundació Ravi Shankar i a través de la pàgina web JustGive.org.

Últim concert

Malgrat les seves malalties Ravi Shankar va continuar actuant durant els últims mesos i va fer el seu últim concert el 4 de novembre a Long Beach, al comtat de Los Angeles, juntament amb Anoushka Shankar.

L'esdeveniment va servir com a celebració de les seves gairebé 10 dècades de creació musical.

El seu disc 'The living room sessions. Part 1' va ser nominat per a la pròxima edició dels premis Grammy la setmana passada i el músic va saber de la notícia abans de l'operació.

Ravi Shankar va néixer a Varanai (Utar Pradesh, Índia), el 7 d'abril del 1920.

El seu pare, V. Lakshinarayana, va ser un dels mestres del violí al seu país, cosa que va contribuir a fet que Shankar s'iniciés en l'aprenentatge d'aquest instrument quan tenia 5 anys.

Una dècada després va deixar l'Índia per viatjar a París amb la companyia de ball del seu germà Uday.

Estudis de sitar

El 1936 va començar estudis de sitar, instrument tradicional indi, sota la direcció d'Ustad Allauddin Khan, i poc després va començar a fer gires per Europa i els EUA.

Es va fer famós a Occident gràcies a la seva amistat amb el 'beatle' George Harrison de qui va ser professor després de conèixer-lo el 1966. L'any següent va realitzar el seu primer duo amb el violinista Yehudi Menuhin, amb qui posteriorment ha col·laborat en nombroses ocasions.

Incursió a Occident

El 1969 va viatjar als Estats Units amb la intenció d'aprofundir en la música d'Occident i, al mateix temps, popularitzar la música hindú. El 1971, i a petició de la London Symphony, va compondre un concert que es va estrenar al Royal Festival Hall londinenc.

El 1976 va començar la seva col·laboració amb el guitarrista John McLaughlin, amb qui va fundar el grup Shakti, va treballar a l'One Truth Band i va gravar l'àlbum 'Touch me there', sota la direcció de Frank Zappa.

L'activitat musical de Ravi Shankar ha estat intensa, i ha destacat a més de com a instrumentista com a compositor. És autor de dos concerts per a sitar i orquestra, a més de músiques per a ballet i bandes sonores per a pel·lícules. Així mateix, va protagonitzar la pel·lícula 'Raga', centrada en la seva vida, i el 1978 va publicar el llibre autobiogràfic 'My life, my music'.

Entre el 1986 i el 1992, Shankar va ser membre nominat a la Cambra Alta del Parlament de l'Índia.

Matrimonis i fills

El seu primer matrimoni amb la filla del músic Ustad Allauddin Khan, Annapurna, va acabar en divorci el 1982 després d'anys de separació en què va mantenir relacions sentimentals amb Kamala Chakravarty i Sue Jones, mare de la que seria la seva filla Norah Jones.

Finalment es va casar el 1989 amb Sukanya Rajan, amb qui va viure des d'aleshores entre San Diego i Nova Delhi.

El 1992 el seu fill Shubho, també sitarista va morir de sobte amb 50 anys.

0 Comentaris
cargando