activat el canvi legislatiu

El Govern liquida el cànon digital

L'Executiu compensarà els autors amb diners públics

Una dependenta col·loca a la prestatgeria DVD per gravar en una  botiga d’informàtica de Barcelona.

Una dependenta col·loca a la prestatgeria DVD per gravar en una botiga d’informàtica de Barcelona. / ARXIU / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA
MADRID

El cànon digital ja és història. Ho és des del desembre de l'any passat, quan el Govern del PP va substituir aquesta quantia -atorgada als autors com a compensació per les còpies privades que els usuaris fan de llibres, discos, pel·lícules i videojocs-per una altra que anirà a càrrec dels Pressupostos Generals de l'Estat. A través d'un reial decret que entrarà en vigor de manera immediata, el Consell de Ministres va activar ahir aquesta mesura, per la qual la compensació als autors (un dret recollit en la legislació de tota la Unió Europea) es pagarà amb diners públics i no amb càrrec als fabricants de tecnologia, que fins ara eren els que abonaven aquesta compensació de la mà del cànon digital.

El nou sistema va aixecar les crítiques de les entitats de gestió que defensen els interessos dels creadors. En opinió de l'Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals (EGEDA), és «injust» el fet que ara qualsevol espanyol -tant si fa còpies privades com si no- pagui amb diners públics aquesta compensació als creadors. La mesura, a més a més, comporta altres problemes. El primer és que els fabricants de tecnologia «no han abaixat el preu dels productes informàtics» malgrat que ja no existeix el cànon digital i, per tant, deixaran de pagar els 115 milions d'euros anuals que fins ara abonaven als autors com a rescabalament per les còpies de llibres, pel·lícules, discos, videojocs, que fan els usuaris. El segon problema és que la partida inicial que l'Executiu ha previst amb càrrec als Pressupostos General de l'Estat per abonar als autors és de 5 milions d'euros. «Baixar de 115 milions a 5 milions és un problema molt greu per a nosaltres», va explicar Rafael Sánchez, directiu d'EGEDA, una de les associacions que, el mes d'agost passat, va recórrer el nou model davant les institucions europees, que encara no s'han pronunciat.

Notícies relacionades

DECISIÓ DEL MINISTRE WERT / Segons el reial decret aprovat ahir, serà el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, qui dictamini, en funció d'una sèries de dades, la partida econòmica destinada als autors [que aquest any serà de 5 milions, tot i que la quantitat podrà variar els pròxims anys]. Després seran les entitats de gestió les que decideixin com es reparteix aquesta quantitat. Si no s'arriba a un acord, l'Administració dictarà un laude (arbitratge). «El nou model no és més que un nyap», adverteixen fonts de les entitats de gestió.

Amb el cànon digital, el 20% del que es recaptava anava destinat a tasques de promoció d'artistes joves, assistencials i de lluita contra la pirateria. Amb el nou model, en canvi, s'apuja el percentatge fins al 40%. El problema, segons els creadors, és que no és el mateix el 40% de 115 milions que de 5.