ART

BCN obrirà el nou Museu de Cultures del Món el juny del 2014

Dos palaus del carrer de Montcada reuniran unes 700 peces d'art de l'Àsia, l'Àfrica, Amèrica i Oceania

La majoria d'obres procediran de la col·lecció Folch i del Museu Etnològic de Barcelona

Escultura budista tibetana de Guhyasamaja Manju Vajra, del segle XVII.

Escultura budista tibetana de Guhyasamaja Manju Vajra, del segle XVII.

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / Barcelona

Entre600 i 700 obres d'art de l'Àsia, l'Àfrica, Amèrica i Oceania formaran el nucli del nouMuseu de Cultures del Món que el juny del 2014 obrirà les portes alcarrer de Montcada de Barcelona. Estarà ubicat davant del Picasso, als palaus Marquès de Llió i Nadal, i així omplirà l'espai deixat pel tancament, el mes passat, del museuBarbier-Mueller d'art precolombí.  

L'oferta del nou museu, la gestió del qual depèn de l'Institut de Cultura de Barcelona, es nodrirà majoritàriament de les col·leccions no occidentals delMuseu Etnològic de Barcelona i, sobretot, del gruix de laCol·lecció Folch, que ha estat cedida per 20 anys prorrogables a l'ajuntament, en un acord que preveu la seva posada en valor i la seva exposició. 

Col·leccions privades

A més, segons ha explicat aquest dijous el regidor de Cultura de Barcelona, Jaume Ciurana, que el futur museu també comptarà amb peces cedides per "col·leccionistes privats d'aquí i de l'estranger", per això ja s'està negociant per exemple amb la col·lecció de Jordi Clos, propietari del Museu Egipci, per a obres d'art precolombí, i amb la Désiré Feuerle per a art khmer, de Cambodja. L'objectiu del consistori és difondre un fons patrimonial fins ara desconegut i inèdit i oferir, a més de l'aspecte artístic, una àmplia proposta pedagògica.

L'ajuntament barceloní compta amb un pressupost de cinc milions d'euros per al projecte, la part arquitectònica del qual va a càrrec de Tomàs Morató i Jaume Arderiu. "No ens podem permetre el luxe de tenir tancats tant de temps dos palauets gòtics del carrer de Montcada", ha assenyalat Ciurana, que ha destacat, a més, la voluntat de potenciar així l'eix cultural de la zona, del "Gòtic a la Ribera". El museu comptarà amb un espai de 2.100 metres quadrats, dels quals 1.300 estaran destinats a les sales d'exposició permanent, repartides en dues plantes, i uns 300 a les exposicions temporals.

Entre aquestes últimes es preveu que el centre albergui mostres de llarga durada, uns dos anys, amb voluntat transversal i que ofereixin un diàleg entre l'art occidental, i el català, i l'art de la resta del món. Un exemple serà la mostra 'Escriptures del món'.

Recorregut per l'art i pel món

Notícies relacionades

"El museu proposarà un viatge al món per mitjà de l'art i alhora un viatge a l'art a través del món", ha comentat Josep Lluís Alay, director de Patrimoni, Museus i Arxius de l'Institut de Cultura de Barcelona. Així, el visitant podrà fer un recorregut geogràfic que començarà a la primera planta amb Oceania, on es mostraran obres de Nova Guinea, Austràlia, Nova Zelanda i de les illes del Pacífic, amb importants peces de l'illa de Pasqua.

L'Àsia ocuparà vuit sales, on s'apreciarà la riquesa i la diversitat cultural de l'Índia i de zones com el Tibet, Mongòlia, Gandhara, Nuristan, el Japó, Tailàndia, Birmània, Indonèsia i les Filipines. La segona planta l'ocuparà la cultura Fang i altres cultures africanes procedents de Benín i Etiòpia i també les sales dedicades a la cultura mesoamericana (olmeca, maia...), del Carib, la Baixa Amèrica Central i l'àrea andina.