Eric Hobsbawm mor a Londres als 95 anys

El pensador britànic ha estat un dels historiadors més importants del segle XX

L’historiador Eric Hobsbawn, durant una visita a Barcelona el 2007.

L’historiador Eric Hobsbawn, durant una visita a Barcelona el 2007. / SANTIAGO BARTOLOMÉ

1
Es llegeix en minuts

Eric Hobsbawm, un dels historiadors més importants del segle XX, ha mort a Londres als 95 anys després d'una llarga malaltia a l'Hospital Royal Free de Londres, segons ha comunicat aquest dilluns la seva família i segons ha avançat el diari 'The Guardian'.

El treball de Hobsbawn ha deixat la seva empremta en diverses generacions d'historiadors i polítics. Entre les seves obres de referència hi ha els quatre volums sobre els segles XIX i XX, en què repassa la història europea des de la Revolució francesa fins a la caiguda de l'URSS. Segons el també historiador Niall Ferguson, "el millor punt de partida per a qualsevol que vulgui començar a estudiar la història moderna".

Notícies relacionades

Entre les seves obres indiscutibles figuren 'La era del capital 1848-1875', 'La era de la Revolución', 'Historia del siglo XX' i 'La era del Imperio, 1875-1914' , totes publicades recentment per l'editorial Crítica a Espanya, que també ha editat la compilació de textos 'Cómo cambiar el mundo. Marx y el marxismo 1840-2011'. El 2007 va viatjar a Barcelona per participar en la conferència 'Pensar Europa', al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Compromès comunista

Nascut en el si d'una família jueva a Alexandria, Egipte, el 1917, va créixer a Viena i Berlín i es va traslladar a Londres el 1933, quan Hitler va arribar al poder a Alemanya. Va exercir la major part de la seva vida com a professor a la Universitat de Cambridge. Compromès sempre amb el marxisme i membre del Partit Comunista des del 1936 fins al 1989, deia que mai va intentar "disminuir les coses espantoses que van passar a Rússia" però que creia en els ideals inicials del projecte comunista.