òbit

Mor Jon Lord, el fundador i teclista de Deep Purple

Jon Lord.

Jon Lord.

1
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

Feia gairebé un any que els fans de Deep Purple tenien el cor encongit seguint l'evolució del càncer de pàncrees del teclista i fundador del grup, Jon Lord, i ahir va arribar la fatal notícia: el músic britànic va morir als 71 anys a la London Clinic després de patir una embòlia pulmonar. Lord, que va deixar Deep Purple el 2002, mantenia actius diversos projectes en solitari.

Membre, als anys 60, de The Artwoods (amb Arthur Wood, germà de l'stoneRon Wood) i The Flower Pot Men, Lord va atendre el 1968 la petició d'un inversor, Tony Edwards, desitjós d'impulsar un nou grup. Va néixer Deep Purple, grup que, a principis dels 70, va contribuir a inventar el hard rock, precedent del heavy metal, en discos comIn rock, Ma­chine head i el dobleMade in Japan.

Notícies relacionades

ÀNIMA CLÀSSICA / Lord, coautor de la major part del material de la banda, tenia influències de la música clàssica i va introduir arpegis inspirats en Bach en peces comHighway star. Va ser idea seva gravar, al Royal Albert Hall londinenc, elConcerto for group and orchestra, amb Deep Purple, avanç d'altres aventures simfòniques que va assumir en solitari.

El 1978 es va incorporar a Whitesnake, convidat per un altre ex-purple, David Coverdale, i el 1984 es va sumar a la reforma del grup mare, amb el qual va actuar a Barcelona el 1985, 1994 i 1998. Casat amb Vicky Lord, germana bessona de la dona d'Ian Paice, bateria de Deep Purple, i pare de dues filles, Lord passava temporades a la casa que tenia a Menorca.