44è voll-damm FESTIVAL DE JAZZ DE BARCELONA

El jazz escalfa motors

The Soul Rebels obre una edició amb Sonny Rollins i Camilo & Tomatito

2
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

Vegeu el vídeo d'aquesta

notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat

El 44è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona comença avui a escalfar motors amb l'actuació a la Sala Bikini de The Soul Rebels, que arriben disposats a aixecar les ànimes moixes amb la seva vigorosa i festivabrass band. Això només és l'aperitiu del que vindrà a la tardor. Michel Camilo & Tomatito (dia 7 de novembre), Sonny Rollins (20), Brad Mehldau (28) i Chick Corea (30) lideraran un cartell encara obert que compta amb dues presències destacades de cine: Irène Jacob, que presentarà amb el seu germà FrancisJe sais nager (10 de novembre), un disc de color brasiler, i la portuguesa Maria de Medeiros (14).

El cop de destral de la pujada de l'IVA al 21% ha frenat la programació d'un festival que, a diferència de la majoria, depèn en un 55% de la venda d'entrades. Tot just un 15% prové de les ajudes públiques i la resta, dels patrocinadors. «Confiem en la resposta d'un públic fidel i d'un elevat percentatge d'estrangers», va declarar ahir el director artístic del festival, Joan Anton Cararach, que s'ha vist obligat a suspendre alguna de les actuacions previstes sense confirmar. «Encara ens falta per concretar un 50% del programa. Esperem arribar als 70 concerts i activitats», va declarar.

NOU MENÚ / Com a novetat d'aquesta edició se celebrarà el Barcelona Jazz Weekend, un cap de setmana -el 20 i el 21 d'octubre- en què saxos i trompetes ocuparan els restaurants, les places i els carrers de la ciutat. Hi haurà concerts gratuïts delsjazzmenlocals i la Font Màgica de Montjuïc ballarà al ritme de swing.

El panorama jazzístic italià, considerat per Cararach com «el més interessant del món en l'actualitat», estarà present amb algunes de les seves figures. Dintre d'un apartat dedelikatessenamb ànima clàssica hi figuren Francesco Tristano (31 d'octubre), que interpretarà Thelonious Monk; Paolo Fresu (11 de novembre), acompanyat d'un quartet clàssic; Lucian Ban (13), que recordarà George Enescu; Dan Tepfer (15), amb les seves variacions sobreVariacions Goldberg;Enrico Pieranunzi (22), que homenatjarà a1685tres genis nascuts aquell any: Bach, Häendel i Scarlatti; i Francesco Bearzatti, que recupera Monk sobre base rítmiques rockeres.

Notícies relacionades

També d'Itàlia vindran Irene Grandi i Stefano Bollani (23), dos noms de culte al seu país. Una renovada Mariza es presentarà el dia 8 i tornaran els integrants de Companyia Elèctrica Dharma, transformats en Ànimes Càndides (22), amb el seu primer projecte jazzístic. La joveníssima Andrea Motis i Joan Chamorro compareixeran el dia 2.

El pianista Gordon Webster (9) i l'eclèctic Van Dyke Parks (14) són uns altres plats forts d'un programa que inclou un fotoconcert:L'oeil de l'élephant, amb fotografies de Guy LeQuerrec. La imatge final del festival serà per al mestre Chick Corea. El jazz no es frena en aquests temps d'improvisació.