Anar al contingut

LLETRES A LA xarxa

La 'twitteratura' assalta la xarxa

Un nou gènere literari emergent proposa explotar el costat creatiu de l'escriptura en només 140 caràcters

INMA SANTOS / Barcelona

En temps de crisi: estalvi, estalvi i estalvi. La filosofia està clara i s'imposa fins i tot en les lletres, encara que, en aquest cas, ve marcada més per les noves tendències de comunicació que per la crítica situació econòmica. Primer van ser els relats curts, després els microrelats i ara... els nanorelats. Aquests últims, promoguts a través de les xarxes socials, especialment Twitter, tant és així que ja es parla d'un nou gènere literari: la 'twitteratura'. Literatura en 140 caràcters, ni més ni menys.

L'èxit de Twitter és evident. Segons Viquipèdia, 190 milions d'usuaris generen 65 milions de tuits per dia. I ja ha demostrat la seva vàlua des de sistema de comunicació de banalitats quotidianes a eina d'informació. Però, ¿és possible fer un pas més enllà a Twitter per fer literatura?

EN 140 CARÀCTERS

En aquest món 'on line' d'Ebook, diaris i revistes digitals, blocs i xarxes socials , la 'Twitteratura' s'ha convertit en una opció de condensació d'idees, on els més hàbils, sense perdre la màgia de les imatges literàries, transmeten al lector tot el potencial d'una obra en poques paraules. En 140 caràcters.


Pot resultar estrany, però és una realitat, la 'twitteratura' està generant milers d'adeptes i la seva pràctica es comença a estendre entre les propostes de les organitzacions culturals i literàries. Així, el mes de maig passat, el centre Euskal Etxea de Barcelona va fer públic el balanç de la fira Literaldia 2012 --30 dies d'activitats literàries entre el públic català-- en què destacava l'èxit de les novetats en l'àmbit de les xarxes socials: es van presentar més de 100 microcontes via Twitter.

DE LA IDEA A LA xarxa

Però això només és una petita mostra d'un fenomen que s'obre pas amb força a la xarxa. De fet, ja s'organitzen concursos sobre aquesta barreja d'art, innovació i tecnologia. Un exemple és la convocatòria de microrelats Tweek, un concurs de literatura llatinoamericana a Twitter organitzat per hipermedula.org, que en la seva última convocatòria, el novembre de l'any passat, va reunir uns 1.500 participants, en dos idiomes (espanyol i portuguès).

0 Comentaris
cargando