EL FUTUR D'UNA COL·LECCIÓ

Carmen Cervera diu que seria "meravellós" portar els seus quadros a Montjuïc

La baronessa Thyssen aclareix, en la presentació d'una mostra temporal a Sant Feliu de Guíxols, que en el seu projecte per a Barcelona "no hi ha res en ferm" encara

Carmen Cervera, a l’Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols.

Carmen Cervera, a l’Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols. / JOAN CASTRO / {ICONNA}

2
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / Sant Feliu de Guíxols

Carmen Cervera ha confessat avui que l'exposició de part de la seva col·lecció aMontjuïci l'habilitació d'un espai de la Fira annex alMuseu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per acollir-la són "coses meravelloses que podrien passar", si bé "encara no hi ha res en ferm". Segons labaronessa Thyssen "encara no hi ha res parlat". L'operació, en què intervindria en cas d'arribar a bon port laFundació La Caixa, implicaria un acord amb l'Ajuntament de Barcelona, propietari dels pavellons actualment ocupats per la Fira.

La baronessa ha destacat la seva condició de catalana per explicar que li fa "molta il·lusió" que part dels seus fons es puguin veure a Catalunya. Sobre el destí del conjunt de la col·lecció, ha aclarit que té l'objectiu de "no vendre-la sinó llogar-la a Espanya".

La baronessa Thyssen ha presentat avui un nou espai al monestir deSant Feliu de Guíxols dedicat a exposicions temporals, que s'ha estrenat amb la mostra 'Paisatges de llum, paisatges de somni. De Gauguin a Delvaux. Col·lecció Carmen Thyssen'. L'exposició compta amb 53 obres del 1870 al 1970.

És la primera de les exposicions que el centre vol programar al llarg de l'any: entre tres i quatre que no tenen per què reunir peces de la Col·lecció Carmen Thyssen. L'objectiu és posar en marxa el museu i mantenir l'espai viu fins que la situació econòmica permeti recuperar el projecte de reforma de l'antiga fàbrica surera Serra Vicens (pressupostat en 15 milions d'euros), situada al costat del monestir. Fins que això no passi, el Palau de l'Abat, un dels edificis del conjunt monàstic, format per tres plantes i rehabilitat el 2009, acollirà totes les activitats relacionades amb el centre.

La venda del 'constable'

Pel que fa a la recentsubhastad'un quadro deJohn Constable per 27,8 milions d'euros, Carmen Cervera ha justificat la decisió. "Era un quadro important però que quedava despenjat de la col·lecció: els forts de la meva col·lecció són els impressionistes, els postimpressionistes, l'expressionisme alemany i la pintura catalana i americana. Estic trista com a col·leccionista per perdre una obra, però hi ha crisi per a tots".

La baronessa ha sostingut que no li mereix "cap respecte" el membre del patronat de la Fundació Thyssen', Norman Rosenthal, que va dimitir per la venda: "És assessor de laFrancesca, que no és una col·leccionista sinó una marxant d'artistes". Carmen Cervera va retreure a la filla del baró Thyssen, Francesca, que vengués 18 obres al cap de poc de morir el seu pare.

Notícies relacionades

Pel que fa a l'absència del seu fill, Borja, la baronessa ha aclarit que "té un lloc a la fundació de Sant Feliu, a la de Màlaga i a la de Madrid i està convidat a aquesta obertura i a totes, ell i la seva dona". No obstant, ha afegit: "Si no és aquí és perquè no tinc accés a ell".