GUARDÓ LITERARI

Mercè Cuartiella i Gerbrand Bakker guanyen el premi Llibreter 2012

'Germans gairebé bessons' i 'A dalt tot està tranquil' són les novel·les premiades en les categorias de literatura catalana i altres literatures

Els escriptors Gerbrand Bakker i Maria Mercè Cuartiella, premiats en altres literatures i en literatura catalana, respectivament, conversen al Palau de la Virreina.

Els escriptors Gerbrand Bakker i Maria Mercè Cuartiella, premiats en altres literatures i en literatura catalana, respectivament, conversen al Palau de la Virreina. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

El premi Llibreter, concedit pels llibreters catalans, aquest any ha tornat a complir el seu objectiu de descobrir als lectors obres que han passat desapercebudes. La novel·la'Germans gairebé bessons' (Brau Edicions, 2012), de l'escriptora barceloninaM. Mercè Cuartiella,ha guanyat el premi Llibreter 2012en la categoria de literatura catalana. En la categoria Altres Literatures, el premi ha estat per a'A dalt està tot tranquil', la primera novel·la de l'escriptor holandèsGerbrand Bakker,que gira al voltant de les reflexions de Helmer, un granger de 55 anys decidit a emprendre una nova vida, però que s'ha de fer càrrec del seu pare, que ja no es val per si mateix.

El premi Llibreter es decideix després que un jurat per cada categoria es pronunciï sobre les obresproposades pels llibreters membres delGremi de Llibreters de Catalunya. En l'apartat de llibre il·lustrat, el premi ha estat per a'El autobús de Rosa', deFabrizio Sileï iMaurizio A. C. Quarello, que recorda, amb unes il·lustracions que recorden l'estil d'Edward Hooper, l'episodi pioner de la lluita pels drets civils als EUA.

La novel·la de Cuartiella, que planteja les dificultats de dos germans per respondre amb rapidesa a un deute de joc, ha estat destacada pel jurat per la seva capacitat "d'atrapar el lector amb una història absorbent i trepidant, viscuda amb uns personatges reals, quotidians, que s'han conformat a viure el seu destí amb desencant i soledat".

"Estic molt contenta; un sempre fa les coses perquè es fixin en tu però que això passi en el cas d'algú que té molt criteri com els llibreters i en una editorial petita i una autora desconeguda és extraordinari", declara Cuartiella, que està convençuda que el premi serà "un impuls extraordinari per al llibre".

Per la seva part, Gerbrand Bakker, escriptor, jardiner i instructor de patinatge artístic, valora el premi, sobretot, perquè "posa de manifest que el llibre tracta d'un tema universal capaç de travessar fronteres" i creu que "funciona en certa manera com ho pot fer el festival d'Eurovisió o l'Eurocopa de futbol perquè és capaç de reunir lectors de diferents països", afirma. 'A dalt està tot tranquil' va guanyar l'any 2010 el premi Impac, concedit per més d'un centenar de llibreters de diversos països.

Notícies relacionades

El periodista Josep Maria Espinàs, columnista d'EL PERIÓDICO, serà l'encarregat de presentar l'entrega de la tretzena edició del Premi Llibreter, que tindrà lloc aquesta tarda al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

La retransmissió es podrà seguir a través de la pàgina delGremi de Llibreters.