COMPAREIXENÇA AL SEU MUSEU DE MÀLAGA

Carmen Thyssen: "Potser sóc milionària en art, però no en liquiditat"

La baronessa ha fet aquestes declaracions arran de la subhasta del quadro 'La resclosa', de Constable

La baronessa Carmen Thyssen, durant la seva compareixença davant els mitjans, aquest dijous, a Màlaga.

La baronessa Carmen Thyssen, durant la seva compareixença davant els mitjans, aquest dijous, a Màlaga. / JORGE ZAPATA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO/ Barcelona

La baronessa Carmen Thyssen ha assegurat aquest dijous, en referència a la pròxima subhasta del seu quadroLa resclosa,La resclosadeConstable, que li fa "moltíssima pena" desprendre's d'aquesta peça i que, si la gent diu que ella és "milionària", "potser sí" que ho és "en art, en quadros, però no en liquiditat".

L'aristòcrata ha afegit: "He lluitat tres anys perquè sabia el que estava passant amb el Ministeri de Cultura perquè Espanya es pogués quedar el quadro a qualsevol altremuseu, però no ha servit de res". Aquestes declaracions les ha dit durant la roda de premsa en què presentava el patrocini del Museu Carmen Thyssen de Málaga per part de la cervesera San Miguel.

Tita Cervera ha recordat que el desig del seu marit, el baróThyssen-Bornemisza, era que la seva col·lecció "estigués reunida", perquè el seu pare "també havia sigut col·leccionista" i, per protegir la seva col·lecció, "que els seus hereus no van respectar, va haver de passar-se la vida buscant els quadros que altres havien venut. I per l'afecte que professava a ell i a Espanya --ha afegit--, vaig haver de fer molts sacrificis i renunciar a moltes coses perquè les seves obres seguissin a Espanya".

Les memòries del baró

SobreLa resclosa ha subratllat que "és un dels més importants" de la seva col·lecció, i "per als anglesos és únic". Per això el preu de sortida a la subhasta serà "de vint a vint-i-cinc milions de lliures esterlines" (de 25 a 32 milions d'euros). "El que no desitjo és haver de tocar mai ni els nou Gauguin que tinc, ni els Monet", s'ha afanyat a aclarir.

Notícies relacionades

La baronessa ha insistit que, fa tres anys, li va preguntar a la llavors ministra de Cultura,Ángeles González-Sinde, "si estava interessada en el quadro. I també vaig llançar aquesta pregunta a l'últim patronat de Madrid al ministre [José Ignacio]Wert. Però com que hi ha crisi, comprenc que Espanya no pot sufragar les despeses del llenç. I això que jo donava facilitats perquè se'l quedés Espanya", ha volgut reiterar.

Per un altre costat, ha avançat que a les memòries del seu marit, que es publicaran a l'octubre, es veurà que "ell també tenia problemes i alguna vegada va vendre algun quadro, perquè és normal si és el quetens". Amb l'acord presentat avui, la cervesera San Miguel serà patrocinadora oficial delMuseu Carmen Thyssen de Málaga fins al 2015, de manera que aportarà 200.000 euros anuals a la pinacoteca en efectiu i 50.000 euros més, també a l'any, en publicitat i altres activitats promocionals.

Temes:

Tita Cervera Art