A LA COL·LECCIÓ PERMANENT

El MNAC dedica dues sales a les fotografies de Centelles i de l'avantguarda catalana

Els espais reuniran 24 còpies del fotoperiodista i 15 més de pioners de la generació anterior, com Català Pic i Gabriel Casas

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

El MNAC obrirà aquest cap de setmana, en la seva col·lecció permanent d'art modern, dues sales dedicades a la fotografia: una sala monogràfica amb 24 obres d'Agustí Centelles i una altra amb una selecció de fotògrafs de l'avantguarda fotogràfica catalana fins a la guerra civil. Fins ara, el museu només exposava nou còpies de fotografies de Centelles en un espai secundari.

La sala dedicada a Centelles reunirà nou còpies d'època de fotografies de laguerra civil que el museu havia anat comprant en anys anteriors en subhastes i que fins ara estaven exposades en un espai secundari, més una sèrie de 15 fotografies del camp de concentració de Bram, al sud de França. El fotògraf va fer còpies d'aquestes imatges el 1976, després de recuperar els negatius que havia mantingut amagats a França durant el franquisme, i estaven en propietat d'un company de presó del fotògraf. El MNAC les ha adquirit a la família del posseïdor de les còpies.

Avantguardes

El segon espai reuneix una selecció de 15 obres dels pioners de l'avantguarda fotogràfica a Catalunya, entre el 1915 i el 1936:Emili Godes, Pere Català Pic, Josep Masana, Josep Lladó, Antoni Arissa iGabriel Casas.

Les dues sales que es dedicaran a la fotografia catalana fins al 1939 estaven ocupades fins ara per deu obres dePicasso, procedents de la col·lecció de Catherine Hutin, que han estat en dipòsit fins a aquest mes de maig.

Les obres representatives de la gran generació de fotògrafs dels anys 50 a 70 no encaixen encara en el discurs històric del MNAC, encara que en el futur, després de la previsible ampliació amb els pavellons annexos de la Fira, la col·lecció permanent del museu s'expandirà fins a l'actualitat.

Normalització

Notícies relacionades

La relació de Barcelona amb el llegat d'Agustí Centelles està entrant en els últims temps en vies de normalització, després de les tensions provocades per la venda del seu arxiu alMinisteri de Cultura i el seu dipòsit a Salamanca. La Fundació Vila Casas va adquirir l'octubre del 2010 145 fotografies, en un acord conjunt amb l'Ajuntament de Barcelona, que seran objecte d'exposicions, en anys alterns, per part de la fundació (la primera al setembre) i del municipi (l'any que ve). Per a aquesta última s'estudia la possibilitat d'exhibir les fotografies, amb la col·laboració de la Generalitat, al castell de Montjuïc.

En aquest clima de desglaç, l'ajuntament ha dedicat una biblioteca al carrer d'Urgell a Centelles, on es va celebrar dilluns passat un homenatge amb motiu de l'aniversari del naixement del fotògraf, al qual el seu fill Sergi Centelles va convidar, com a significatiu gest de reconeixement, els comissaris de les tres principals exposicions que la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i EL PERIÓDICO DE CATALUNYA van dedicar al fotògraf en diferents moments: Daniel Giralt-Miracle, Miquel Berga Teresa Ferré.