la fundació ven avui els objectes en una nit de portes obertes

Presos de la Model descobreixen Miró

Els reclusos reciclen banderoles de 'L'escala de l'evasió'

Un dels presos cus a partir del material de promoció de Miró.

Un dels presos cus a partir del material de promoció de Miró. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ
BARCELONA

Cap coneix la figura de Joan Miró, i menys la seva obra, només un afirma que el nom li és familiar encara que en realitat està pensant en el dissenyador que comparteix cognom amb el creador de lesConstel·lacionsi que respon al nom d'Antoni. Parlem dels 35 presos de la presó Model que treballen al taller de confecció auspiciat pel Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE)

i que han convertit en bosses, fundes per a iPhone, estotjos per a iPad i davantals les banderoles que han servit per promocionar i publicitar la mostra de la Fundació MiróJoan Miró. L'escala de l'evasió.

Notícies relacionades

L'exposició, la més ambiciosa sobre el pintor en els últims 20 anys, tanca portes el 18 de març vinent, però avui celebra una festa de comiat amb una nit de portes obertes, de 19.30 a 22.30 hores, i la venda, a un preu simbòlic d'entre 5 i 10 euros, d'aquest material reciclat pels presos de la Model. La iniciativa té un punt emotiu, ja que permetrà que el públic s'emporti un record d'una de les exposicions més importants celebrades sobre Miró i que fins avui ha atret 180.000 visitants. I una part sostenible, al reciclar tot el material publicitari.

ESPERIT SOLIDARI / Però sobretot té un vessant «que pretén ser fidel a l'esperit solidari i a la generositat amb què Miró sempre va col·laborar amb les institucions del país», asseguren des de la fundació. Una possibilitat de treballar que els presos valoren ja sigui perquè els permet «aprendre un ofici» per «poder tornar a formar part de la societat», com afirma el brasiler Dennis, o els dóna la possibilitat de «guanyar uns diners», explica un pres pakistanès sense cap arrelament a la ciutat i per a qui disposar de pressupost per poder trucar a la seva família al Pakistan és bàsic. Sigui com sigui hi ha cua per al «taller de bosses de Miró», com l'ha batejat Daniel.