la FIRA D'ART CONTEMPORANI DE MADRID

Arco amb esperit 15-M

L'artista Antoni Miralda recull el lema 'No hi ha pa per a tant xoriço'

Felip i Letizia, ahir a Arco, observen l’obra d’Antoni Tàpies, ’Principiel’, valorada en 700.000 euros.

Felip i Letizia, ahir a Arco, observen l’obra d’Antoni Tàpies, ’Principiel’, valorada en 700.000 euros. / EFE / JUANJO MARTÍN / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA
MADRID

Els ressons del 15-M han arribat fins a Arco, la fira d'art contemporani presumptament elitista que ahir va ser inaugurada oficialment pels Prínceps d'Astúries. Antoni Miralda, per exemple, ha recuperat una de les frases més corejades dels indignats, No hi ha pa per a tant xoriço, per elevar-la a la categoria d'art. L'artista barceloní, que es mou sempre entre la ironia i la crítica política i social, ha utilitzat en aquesta ocasió tinta comestible i pa d'àngel també comestible per pintar la cridanera obra No hay pan para tanto chorizo, que es ven a Arco a la galeria catalana Palmadotze per 5.000 euros cada peça.

Aquesta mateixa galeria exhibeix la creació d'un altre artista reivindicatiu, com l'alacantí Daniel García Andújar que per a la seva obraA vuelo de pájarova fer volar pel litoral mediterrani una pancarta amb la fraseDemocratizemos la democracia. Ho va fer durant dos dies: l'1 de maig del 2011 (dia dels treballadors) i el 22 de maig (dia de les eleccions municipals, una setmana després de l'inici del moviment 15-M).

Notícies relacionades

EL TEMA RECURRENT DEL DICTADOR / També té to reivindicatiu una altra de les peces exhibides a Arco. En aquest cas, es tracta d'un bust de Francisco Franco que gira sobre si mateix. Amb un preu de 15.000 euros, l'escultura pretén ser una reflexió sobre les estàtues de Franco que s'han anat traient dels carrers de diverses ciutats. L'obra està firmada per Fernando Sánchez Castillo, l'artista responsable de l'operació de desballestament de l'Azor, el iot propietat del dictador espanyol. La destrossada embarcació, que és present a Arco en forma de fotos, s'exhibeix ara al Matadero de Madrid.

Malgrat intentar acostar l'art a totes les butxaques, Arco inclou unes quantes obres d'un altíssim valor. Una d'elles és de Miquel Barceló, que exposa un enorme llenç titulatMayurqa (Island of Mallorca)valorat en 380.000 euros. Antoni Tàpies és un altre dels noms més cotitzats de la fira. La pinturaPrincipiel, de l'any 1989, arriba fins als 700.000 euros. Els Prínceps, dins del seu recorregut per les instal·lacions d'Arco, es van interessar per l'obra de l'artista català traspassat, així com pel mur dels missatges que cada visitant pot dedicar al creador.

Temes:

Art Indignats ARCO