fira a madrid

Arco mostra l'empenta de l'art contemporani

L'artista Eugenio Merino 'conserva' Franco en una nevera

Eugenio Merino, amb l’obra.

Eugenio Merino, amb l’obra.

2
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA
MADRID

Sota la premissa que l'art contemporani «és un dret i un luxe», en paraules del director d'Arco, Carlos Urroz, avui obre les portes a Madrid la fira, que serà oficialment inaugurada demà pels prínceps d'Astúries. Aquesta edició reunirà més de 200 galeries de 29 països. En total, més de 3.000 artistes mostraran les seves peces en una mostra en què els Països Baixos són el territori convidat.

Un dels artistes que estarà present als pavellons del parc firal madrileny és Eugenio Merino, que ha atret totes les mirades en les últimes edicions de la fira Arco de la mà, per exemple, d'un Fidel Castro zombi, o també per haver ajuntat un rabí, un musulmà i un sacerdot pregant els uns al damunt dels altres a l'obraStairway to heaven. L'any passat, Merino no es va mostrar tan gamberro, però en aquesta edició torna a la càrrega ambAlways Franco, una escultura del dictador ficat dins una màquina de refrescos que està valorada en 35.000 euros. «Franco és un tema del qual es parla constantment, i no tractar-lo és una manera d'eludir alguna cosa important per a un artista. Jo treballo amb idees, amb l'espectacularitat. Crec que aquesta obra no fereix la sensibilitat de ningú», va assegurar ahir a Efe aquest artista, que ha utilitzat materials com la silicona, el polièster i la fibra de vidre.

El creador madrileny, que crida l'atenció pel realisme de les seves obres, exposarà la seva singular peça dins l'espai de la galeria barcelonina ADN, que tindrà com a artista destacat a Arco Adrian Melis. Una de les novetats d'aquesta edició, precisament, és que cada galeria té un artista destacat. En el cas d'Elvira González, per exemple, el creador escollit és Robert Mapplethorpe, fotògraf que va viure entregat de manera incondicional a l'art de la mà de la seva amiga i companya de vida Patti Smith.

Notícies relacionades

LA PRESÈNCIA DE TÀPIES / L'artista destacat de la galeria Marlborough, per la seva banda, serà Manolo Valdés. La galeria, en qualsevol cas, exhibirà una de les estrelles d'aquesta edició de la fira d'art contemporani, l'obra Study from the human body. Figure in Movement, de Francis Bacon, amb un valor de mercat que arriba als 11,4 milions d'euros.

Com no podia ser d'altra manera, Arco tornarà a ser una excusa per parlar del geni d'Antoni Tàpies. «Era un artista molt present i no ha estat necessari que es morís perquè ho continuï estant. Ell es manté viu en la seva obra i en la nostra ment», va assegurar ahir la veterana galerista Soledad Lorenzo.

Temes:

ARCO