El millor del 2011 d'iCult

Les exposicions de l'any

1
Es llegeix en minuts
NATÀLIA FARRÉ / Barcelona

1. 'IMPRESSIONISTES'. COL·LECCIÓ CLARK CAIXAFÒRUM  ELS MESTRES FRANCESOS, A MONTJUÏC

A Mestres francesos de la col·lecció Clark. De l'escola Barbizon a l'impressionisme, la sala de Montjuïc exhibeix, fins al 12 de febrer, 72 obres atresorades per Sterling i Francine Clark i firmades per Corot, Sisley, Pissarro, Monet i Renoir, entre altres. D'aquest últim mostra 21 teles. No en va, la parella va reunir la col·lecció privada més gran de l'autor de Le Moulin de la Galette.

2. 'L'ESCALA DE L'EVASIÓ' FUNDACIÓ MIRÓ 

La mostra més important celebrada sobre Joan Miró a Barcelona des de la commemoració del seu centenari, el 1993, reuneix, fins al 18 de març, 170 obres de totes les etapes del pintor. La selecció inclou teles tan emblemàtiques com La masia, Natura morta de la sabata vella i el tríptic Blau. També exhibeix la sèrie sencera de Barcelona, set Constel·lacions i les Teles cremades.

3. 'BRANGULÍ. BARCELONA 1909-1945' CCCB 

La primera antològica dedicada al fotoperiodista català, notari gràfic de les transformacions de Barcelona durant la primera meitat del segle XX, va mostrar 'va acabar al novembre' mig segle de vida ciutadana en un recorregut organitzat a través de 360 imatges en què hi havia temes tan variats com la Setmana Tràgica, l'Exposició Universal de 1929 i el paisatge urbà.

4. 'L'ART DEL MENJAR' LA PEDRERA 

De l'estreta relació que han mantingut històricament els aliments i l'art 'des dels exuberants bodegons flamencs del segle XVII fins als creatius plats de Ferran Adrià' va parlar, durant la primavera, L'art del menjar. La mostra va reunir 130 peces de 76 artistes, entre els quals hi havia Hiepes, Meléndez, Picasso, Magritte, Nonell, Dalí, Brossa, Beuys, Manzoni i Barceló.

Notícies relacionades

5. 'LA MALETA MEXICANA' MNAC 

Fins al 15 de gener es pot veure, al Museu Nacional d'Art de Catalunya, part del material atresorat en la coneguda com a Maleta Mexicana, la maleta que Robert Capa va abandonar a París el 1939, quan va tornar als EUA per fugir de l'avanç del feixisme, i que un dels seus col·laboradors va rescatar. Els 4.500 negatius salvats contenen imatges de la guerra civil firmades per Capa, David Seymour, Chim, i Gerda Taro.