DEMÀ REP EL PREMI INTERNACIONAL DE CATALUNYA

Murakami diu que la clau de la seva literatura és "absorbir influències" d'Orient i Occident

L'autor de 'Tokio blues' assegura que és una esponja de la cultura i la música pop i de la literatura de King i Kafka

Haruki Murakami, a Barcelona.

Haruki Murakami, a Barcelona. / Jordi Bedmar (EFE)

3
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / Barcelona

L'escriptorHaruki Murakami ha assegurat aquest dimecres que la clau del seuèxit literari és estar desitjós d'"absorbir influències" tant d'Orient com d'Occident, i ha assegurat que és una esponja amb elements com la cultura pop, les sèries de televisió, la música pop i la literatura deStephen King i Franz Kafka.

El japonès, que és a Barcelona per recollir el23è Premi Internacional Catalunya que li serà entregat demà, ha assegurat en roda de premsa que actualment no hi ha una gran ruptura entre la cultura occidental i oriental: "Estàtot molt barrejat, tant en la meva vida quotidiana com en la meva obra narrativa hi ha elements d'Orient i Occident com el sushi, el jazz, les cases de Tòquio, el McDonalds, Radiohead iLos Soprano", ha exemplificat entre bromes.

En aquest sentit, el filòsof i president delegat del jurat del Premi Internacional de Catalunya, Xavier Rubert de Ventós, ha destacat que han decidit atorgar el guardó aMurakami per haver construït unpont literari entre Orient i Occident i haver estat capaç de conjugar els mons de la "lleugeresa taoista i l'absorció de tendències i tradicions culturals foranes".

Content amb els lectors

A més,Murakami ha reconegut que la crítica del seu país no sempre està del seu costat, però que està content i satisfet perquè els seus lectors (tant al Japó com a Europa i Estats Units) sempre han estat del seu costat.

L'escriptor ha recordat que no va ser un escriptor precoç, i queva començar a escriure als 29 anys: "Crec que és un miracle que tingui lectors a Catalunya i a tot el món. És un gran reconeixement perquè jo no escric per rebre premis, sinó que escric per als meus lectors", ha assegurat.

Univers personal

Un altre dels mèrits destacats pel jurat ha estat la creació d'una obra i ununivers personal que dibuixa un món que se situa entre la realitat i el món oníric, l'humor i la foscor.

Murakami, ha explicat que, quan escriu, ho fa de forma natural, mitjançant imatges que li vénen al cap, i que no es pregunta pel significat profund d'aquestes visions. 

"Sóc un home amable, tendre i sense tendència a l'amargura, però a vegades alguna cosa m'impulsa a escriure coses dures i sagnants. És terrorífic i aterridor", ha reconegut l'autor de llibres com1Q84,De què parlo quan parlo de córrer, Kafka a la platja i Tokio blues, tots ells editats en castellà per l'editorial Tusquets.

Homenatge al Japó

Durant tota la trobada,Murakami s'ha mostrat molt agraït pel guardó, però ha lamentat el mal moment que estan passant els seus compatriotes, encara que s'ha mostrat convençut que el Japó superarà aquests moments difícils.

"Els japonesos estem habituats a patir desastres comterratrèmols i tsunamis, però amb aquest últim desastre ens hem quedat en xoc, perduts i sense orientació. Després de la segona guerra mundial vam decidir tirar pel camí recte i vam aconseguir riquesa i pau, però ara de sobte tenim por del nostre propi poder tècnic", ha lamentat.

No obstant ha animat els ciutadans i ha advocat pel poder dels escriptors, que deuen "escriure històries per donar coratge al poble".

Reputació del premi

El Premi Internacional de Catalunya reconeix persones que amb la seva feina han contribuït "decisivament" a desenvolupar valors culturals, científics o humans, i serà entregat pel president de la Generalitat, Artur Mas demà alSaló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

L'escriptor japonès, que rebrà pel guardó80.000 euros i l'escultura La clau i la lletra , s'ha imposat a un total de 196 candidatures que optaven també al premi, entre les quals destaquen la de l'escriptora Isabel Allende, el cineasta Bernardo Bertolucci, el líder religiós Dalai-lama, l'arquitecte Norman Foster i els dirigents Luis Ignácio Lula Da Silva i Hillary Clinton.

Notícies relacionades

Murakami, que succeeix com a guanyador el president dels Estats Units Jimmy Carter, ha assegurat que se sent gran al llegir la llista dels premiats els anys anteriors, entre els quals hi ha el filòsof Karl R. Poper, l'ocenaògraf francès Jacques-Yves Cousteau, el polític Jacques Delors, el religiós Pere Casaldliga i l'assagista Harold Bloom. "Són tots molt grans, ¿no?", s'ha preguntat divertit l'escriptor.

"Escric perquèdisfruto creant històries; em sento molt afortunat", ha confessatMurakami, que ha explicat que, quan escriu, ho fa de forma natural, mitjançant imatges que li vénen al cap, i que no es pregunta pel significat profund d'aquestes visions.