FINS A L'11 DE SETEMBRE

La Tate Modern obre dijous una gran retrospectiva de Miró

El recorregut de la mostra, que anirà acompanyada d'activitats paral·leles, comprèn tota la trajectòria de l'artista

’Bodegó amb sabata vella’ (1937), de Joan Miró.

’Bodegó amb sabata vella’ (1937), de Joan Miró. / EFE

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / Londres

La Tate Modern de Londres acull a partir de dijous una gran retrospectiva del pintor Joan Miró que presenta al públic internacional una de les figures clau de l'art a Catalunya i les Balears durant el segle XX.

"Bona part de la cultura catalana i balear contemporània viu de reflexions, arrels i herències de Miró", ha dit Vicenç Villatoro, president de la fundació Ramon Llull, una de les entitats que participa en l'organització de la mostra. "El més important és relacionar un autor que està present en l'imaginari de tot el món amb una matriu cultural que es manté viva. La cultura catalana continua donant, potser no altres Miró, però sí expressions en literatura, pintura i arts escèniques", ha afirmat Villatoro durant la seva visita a l'exposició, poc abans de la seva inauguració oficial al públic.

El conseller de presidència del Govern balear, Albert Moragues, ha destacat Miró com "el gran pintor" de Mallorca, ja que va triar viure a l'illa, amb la qual l'unien forts llaços familiars els últims 30 anys de la seva vida, bona part de l'època de l'"exili interior" en què l'artista es va tancar en la seva pròpia obra.

El recorregut proposat per la Tate a través de més de 150 treballs del pintor ofereix una àmplia visió de la seva trajectòria vital, des dels seus primers quadros, en què es reflecteix l'afinitat de Miró amb la terra on hi havia la casa familiar, a Mont-Roig, fins als grans tríptics abstractes del final de la seva vida.

Fins a l'11 de setembre

L'exhibició, que es podrà visitar fins a l'11 de setembre, descobreix un Miró compromès amb el seu temps i evidencia la relació entre el seu pensament polític i la seva evolució artística.

Després de la Guerra Civil espanyola, amb l'inici de la dictadura franquista, l'estil de Miró pateix un canvi profund, els seus colors es fan més durs i els traços són més enèrgics i violents. A mesura que el règim de Franco s'enquista a Espanya, el pintor comença a enfrontar-se a la realitat i a construir una paral·lela a través de la seva obra.

Visió política

Notícies relacionades

"La seva vida pictòrica està lligada a la política. Aquí es veu molt bé el recorregut pels moments previs a la caiguda de la monarquia a Espanya, l'època de la República, la guerra civil, i després l'exili interior que va significar la seva estada a Espanya tot i que Franco estava al Govern", ha relatat el conseller balear. "Aquesta és la gran exposició de Miró, i serà difícil que es repeteixi els pròxims 50 anys", afirma Moragues, que explica a més que més de la meitat de les obres reunides a la Tate Modern provenen de col·leccionistes privats.

Villatoro ha anunciat per la seva part un cicle paral·lel a l'exhibició d'activitats culturals a Londres relacionades amb la cultura catalana que inclouran dansa, teatre, música i arts visuals, en què participaran Ojos de Brujo, Jordi Savall, Mishima i les escultures de Jaume Plensa.