INTROMISSIÓ EN EL SEU DRET A L'HONOR

El Suprem confirma la condemna a una web pels seus comentaris sobre Ramoncín

Alasbarricadas.org ha de pagar 6.000 euros al cantant per les opinions vexatòries llançades per internautes contra ell

Ramoncín, l’any passat a Barcelona.

Ramoncín, l’any passat a Barcelona. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna a l'administrador de la pàgina alasbarricadas.org a pagar 6.000 euros al cantant Ramoncín per intromissió en el seu dret a l'honor al fer responsable aquesta web de les opinions de contingut vexatori abocades per diversos internautes contra l'artista.

En una sentència, la Sala Civil del Suprem rebutja el recurs del responsable de la pàgina contra la dictada el 2008 per l'Audiència Provincial de Madrid, que al seu torn n'ha confirmat una altra del Jutjat de Primera Instància número 44 de la capital espanyola.

El jutjat ha decidit a favor del cantant, que va interposar la demanda contra aquest lloc web després de considerar que molts dels comentaris i de les fotografies que es penjaven en aquesta pàgina atemptaven contra la seva dignitat.

"Fòrum anarquista de debat"

Aquesta web, que es defineix com a "fòrum anarquista per al debat i el contacte directe entre companys", va incloure un apartat titulat'El Rey del Pollo Frito. Ramoncín',en què alguns internautes s'expressaven amb insults contra el cantant i fins i tot van penjar una fotografia seva amb el cap tallat.

L'Audiència de Madrid va confirmar aquesta sentència i va atribuir caràcter il·lícit als continguts emmagatzemats o enllaçats en la mesura que la seva il·licitud era patent i evident per si mateixa "al no dependre de dades o informació que no estiguessin a disposició de l'intermediari". El condemnat va recórrer aquesta resolució a l'estimar que el responsable de les expressions aparegudes a la web havia de ser l'usuari que les va proferir i va negar que sabés de la il·licitud de les opinions i comentaris expressats pels usuaris fins que no va rebre la demanda del cantant.

Domicili inexacte

La sentència explica que la llei de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic estableix que els prestadors de serveis d'allotjament o emmagatzematge de dades no seran responsables per la informació emmagatzemada sempre que no tinguin coneixement efectiu que és il·lícita o, si el tenen, actuïn amb diligència per retirar les dades o fer impossible l'accés. En aquest cas, explica la sentència, el prestador del servei "no ha complert amb el deure de diligència a fi de detectar i prevenir determinats tipus d'activitats il·legals".

Notícies relacionades

La sentència, de la qual ha estat ponent el president de la Sala Civil, Juan Antonio Xiol, també explica que el titular de la web va proporcionar un domicili "inexacte o com a mínim no actual" al Registre corresponent, cosa que va impedir a Ramoncín comunicar-se amb ell d'una forma fàcil i directa per interrompre la difusió de les expressions i fotografies que eren lesives per a ell.

Segons afegeix, es va permetre així l'accés a tercers a aquesta pàgina fins que Ramoncín va anar a la via judicial en defensa dels seus interessos, i va "inobservar d'aquesta manera el seu deure de diligència en la ràpida retirada de dades il·lícites o a impedir-hi l'accés".