ROCK

Siniestro Total ratifica el seu poder corrosiu 30 anys després

La banda gallega presenta avui a Bikini el seu nou disc, 'Country & Western'

El grup carrega amb duresa contra els bancs a la cançó 'La paz mundial'

Julián Hernández i Óscar Avendaño, la setmana passada, en un ascensor a Barcelona.

Julián Hernández i Óscar Avendaño, la setmana passada, en un ascensor a Barcelona. / ALEX BELLART

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Els incombustibles Siniestro Total estan promocionantCountry & Western, 15 peces marca de la casa que exhibeixen el seu envejable estat de salut (i d'humor) després de gairebé 30 anys de carrera. El grup gallec, responsable d'alguns dels temes més àcids del rock espanyol, desembarca aquesta nit a Bikini amb un recital que, avisen per endavant, dedicaran íntegrament al nou disc durant tota la primera part. «El gir estilístic ho exigeix, però després reprendrem el nostre repertori habitual. I aprofito per avançar que hi haurà sorpreses però, com les folklòriques, no les dic», fa broma el cantant de la banda, Julián Hernández.

Country & Westernés «l'última ­baula, fins avui, d'una cadena de treballs amb el productor Joe Hardy que va començar fa ni més ni menys que 17 anys a Memphis, amb la gravació deMade in Japan, un àlbum gairebé (i sense gairebé) de heavy metal», ­recorda el líder del conjunt. D'acord. ¿I per què ara els agafa pel country? «Doncs com que no ho ­havíem fet abans, vam dir: 'Farem un àlbum de country'. Encara que finalment ens ha sortit molt poc ­ortodox, la veritat. A més a més, la ignorància és la mare de l'atreviment i com que nos­altres som atrevits...», admet el baixista, Óscar Avendaño.

Entre les lletres del compacte destaca per la seva contundènciaLa paz mundial, amb estrofes així d'amenaçants: Soplaré y soplaré y al Estado derribaré.../ Atracaré el Banco Mundial, asaltaré el Santander, de paso el BBVA y al final el Bundesbank…. «És que no entenem com la gent no odia més els bancs. En les enquestes, les principals preocupacions continuen sent el terrorisme, etcètera. I el rànquing de l'odi el lideren organitzacions com la SGAE, ¡en lloc dels maleïts bancs!». Avendaño recorda amb sorpresa quan un noi els va reprendre per aquesta cançó, argumentant que ningú els obliga a treballar amb bancs. «¿Com que no? No pots fer cap altra cosa. El mitjó no té targeta de crèdit. I ¿si no com pagues els impostos? ¿Amb dinerscash, que diria Carmen Lomana?», es planteja el músic.

Notícies relacionades

BARBARITATS/ Siniestro Total arrossega la fama de ser un grup capaç de dir el màxim nombre de barbaritats en el mínim temps possible. ¿Orgullosos de la gesta? «En un moment determinat, és possible. Però amb l'edat... Abans, donar aquest tipus d'explicacions en un minut i mig ens va portar a dir coses comTodos los ahorcados mueren empalmados.... Hem canviat, però seguim fugint com de la pesta de les coses cursis i grandiloqüents».

I al millor estil de Jethro Tull i John lenon, la banda ha elegit la portada d'un diari per il·lustrar el disc. «És la utilització d'un format que en la iconografia pop s'ha quedat com un estàndard. I com que la premsa ens utilitza tant... Si perd el Celta, «Siniestro Total»; que passa alguna cosa grossa, «Calma total».