DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL EUROPEU

Sinde plantejarà la qüestió del cànon digital als seus col·legues europeus

La ministra de Cultura defensa l'existència de la taxa però preguntarà per altres opcions

González-Sinde conversa amb la comissària d’Agenda Digital, Neelie Kroes, avui a Brussel·les.

González-Sinde conversa amb la comissària d’Agenda Digital, Neelie Kroes, avui a Brussel·les. / OLIVIER HOSLET (EFE)

1
Es llegeix en minuts
EFE / Brussel·les

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha anunciat avui que estudiarà tractar amb els seus homòlegs europeus la qüestió del cànon digital, després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) declarés que no és conforme amb el Dret comunitari.

A l'arribar al Consell de Ministres de Cultura de la UE que se celebra avui a Brussel·les, González-Sinde ha assenyalat que el cànon digital, que grava a Espanya els suports de reproducció adquirits per empreses i professionals per a fins diferents de la còpia privada, no està contemplat en l'ordre del dia d'aquesta reunió, "ja que ha sorgit posteriorment".

No obstant, ha expressat el seu interès de parlar del cànon digital amb els seus homòlegs europeus i ha afirmat que estudiarà la "possibilitat de consultar amb aquests països europeus que estan en una situació semblant i es veuen afectats".

La Cort amb seu a Luxemburg va declarar a l'octubre que l'"aplicació indiscriminada" del cànon digital que s'aplica a Espanya "no resulta conforme" amb les normatives europees. Llavors, la ministra va qualificar aquesta sentència d'"històrica" i de "pas important per a la Cultura" i va recalcar que declara legal la compensació equitativa per còpia privada, a la vegada que reconeix "clarament" que els autors i titulars "tenen dret a ser compensats".

Notícies relacionades

Ajudes per digitalitzar

La ministra ha anunciat també que estudia com "afavorir el finançament" per a la transformació digital de les petites sales de cine, amb objecte de garantir la seva supervivència davant dels grans complexos multisales. "Hi ha ciutats petites sens dubte on l'exhibidor, el propietari del cine, no té la capacitat financera d'afrontar una transformació com tindria un gran conglomerat de multisales", ha assenyalat. Per això, cal "algun tipus d'estratègia que afavoreixi aquest finançament perquè no desaparegui el parc de sales de cine tal com el coneixem", ha afegit la ministra.