dansa

Les estrelles del ballet rus es renoven amb Radiohead

La gala del Coliseum inclou des d'obres clàssiques fins a un duo amb música del grup

Una parella de ballarins russos durant una representació.

Una parella de ballarins russos durant una representació. / EL PERIODICO

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

Figures destacades de l'escola russa, provinents de companyies de ballet com el

Mariinski-Kirov i l'Stanislavski, van desembarcar ahir al Coliseum de Barcelona per oferir una gala espectacular amb números clàssics i neoclàssics. L'espectacleLes estrelles del ballet rus,que ahir va alçar el teló al teatre de la Gran Via, estarà en cartell fins al pròxim 21 de novembre.

El matrimoni format per Anastasia i Denis Matvienko oferiràRadio & Juliet,un duo abstracte inspirat enRomeu i Julietacreat per Edward Clug amb música del grup de rock Radiohead. «No podem oferir sempre el mateix, s'ha de renovar el repertori. Esperem que aquesta peça tan especial els agradi. No s'ha fet mai a Espanya», va dir ahir Aidar Akhmetov, el director artístic que ha dissenyat el programa, format principalment per peces neoclàssiques de mitja punta.

Notícies relacionades

L'espectacle consta de dues parts amb sis peces cada una. Inclou des del pas a dos deLa baiadera,el del Quixot idelicatessencomChacona,una difícil peça del mític José Limón (1908-1972), basada en música de Johann Sebastian Bach per a violí. Segons els responsables de la gala, no s'ha fet mai a Barcelona. S'encarregarà d'interpretar-la Farukh Rusimatov, que ha aconseguit els drets de la fundació que protegeix l'obra del cèlebre coreògraf i ballarí mexicà que va desenvolupar la seva carrera a Nova York. Limón va intentar concentrar-hi tota l'austeritat formal i la profunditat de la música de Bach. «És un dels solos més difícils que hi ha. És complex. Ballar-lo suposa una gran responsabilitat», va comentar ahir el veterà Rusimatov, que assegura que està encantat de tornar a ballar a Barcelona. Completarà la seva participació en la gala amb l'altre solo del programa, l'Adagietto que el desaparegut Maurice Béjart va crear inspirant-se en laCinquena simfoniade Mahler.

La resta del programa es compon de duos. Igor Kolb (ballarí principal del Mariinski) i Elvira Khabibullina obriran la gala amb La baiaderai interpretaran tambéL'espectre de la rosa,obra emblemàtica de Fokine, amb música de Weber. Tatiana Txernobrovkina i Dimitri Zababurin s'encarregaran deRomançiThe ball ilusion, una peça amb música de Chopin que s'ha interpretat poc fora de Rússia. Irina Perren i Marat Xemiunov defensaranSpring waters, amb música de Rakhmàninov i l'adaggiod'Espartac, amb música de Khatxaturian.