DOTAT AMB 20.000 EUROS

Lluïsa Cunillé rep el Premio Nacional de Literatura Dramática

L'autora catalana obté la distinció del Ministeri de Cultura per l'obra 'Aquel aire infinito'

Lluïsa Cunillé.

Lluïsa Cunillé. / ROS RIBAS ({EFE})

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES

La dramaturga Lluïsa Cunillé (Badalona, 1961) ha estat distingida amb el Premio Nacional de Literatura Dramática, dotat amb 20.000 euros, que atorga el Ministeri de Cultura. L'autora ha merescut el guardó, segons un jurat presidit pel director general del Llibre, Arxius i Biblioteques Rogelio Blanco, per l'obraAquel aire infinito. És una tragèdia en què recupera mites clàssics com els d'Ulisses, Fedra, Antígona, Electra i Medea per parlar del nostre temps, a partir de la trobada entre un immigrant i quatre dones.

Escrit el 2002, i estrenat l'any següent a Sagunt, el text va ser publicat per Ñaque Editora l'any passat, cosa que li ha permès optar a un premi destinat a una obra d'un autor espanyol en qualsevol llengua oficial de l'Estat i publicada el 2009.

Cunillé és una autora molt vinculada a la Sala Beckett de Barcelona, on es va formar en els seminaris d'escriptura de Sanchis Sinisterra, i on va estrenar els seus primers textos teatrals a partir deRodeo(1991), una obra amb la qual ja va guanyar el premi Calderón de la Barca. També ha rebut, entre altres distincions, el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat el 2007, any de l'estrena de la seva obraAprès moi, le déluge, un dels seus grans èxits de públic i crítica. Abans havia aconseguit un reconeixement semblant ambBarcelona, mapa d'ombres(2004), que va tenir posteriorment una adaptació cinematogràfica de Ventura Pons.

Col·laboració amb Xavier Albertí 

Notícies relacionades

La trajectòria de Cunillé està marcada per una estreta col·laboració amb el director escènic Xavier Albertí, que ha muntat un bon nombre d'obres seves en una carrera d'incessant producció. El teatre de Cunillé, sobretot en els primers anys, es defineix per atmosferes íntimes, esquematisme i un llenguatge críptic. El 1995 va fundar amb Paco Zarzoso, un altre dramaturg amb qui manté un gran vincle, i Pepa López la companyia valenciana Hongaresa de Teatre.

Artista resident del Teatre Lliure, Cunillé, una escriptora d'enorme timidesa i al·lèrgica a entrevistes i aparicions públiques, té previst estrenar a principis de desembre a la BeckettEl alma se serena. Aquesta nova col·laboració amb Zarzoso i Hongaresa de Teatre aborda el conflicte urbanístic del barri valencià del Cabanyal. I a finals de maig del 2011 viurà al Lliure de Gràcia la seva estrena com a directora escènica ambCarta blanca a Lluïsa Cunillé, una singular proposta d'Àlex Rigola, director del Lliure.