GUARDÓ

Lara exigeix al Govern mesures clares contra la pirateria del llibre

Aquesta nit es dóna a conèixer el guanyador del premi Planeta

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA
BARCELONA

L'any de la irrupció del llibre electrònic en el mercat local, el president del Grupo Planeta, José Manuel Lara, tem el seu corol·lari, la pirateria. Per això en la tradicional presentació del premi Planeta, que es concedeix aquesta nit, va transmetre la seva por per aquest problema i va reclamar al Govern «mesures clares» i efectives. «Tenim la sort que aquest fenomen ha arribat al sector del llibre anys després que a altres sectors» i va expressar el desig que no passi amb el món del llibre igual que en el discogràfic.

«Fa més de 10 anys que no es grava un disc en estudi amb una orquestra simfònica, com feia la Filharmònica de Berlín amb Von Karajan», va esmentar Lara a tall d'exemple il·lustratiu de les conseqüències de la pirateria. «No estic en absolut convençut que s'hagi establert la reacció necessària davant aquest problema».

Notícies relacionades

Malgrat les pors, la gala del Planeta tornarà una altra vegada aquesta nit a demostrar el seu poder editorial. A les tertúlies es feien córrer ahir diferents noms guanyadors. Com el del supervendes Javier Sierra, que ja va aparèixer insistentment l'any passat. Però no seria la primera vegada que un nom sona un any i es materialitza en premi el següent. De fet, alguna de les 10 novel·les de la selecció final s'apunta al gènere de l'enigma històric tan estimat pel periodista. Un altre nom que es repeteix és el d'Elvira Lindo.

«TERBOLESA» / Molt més sorprenent seria el triomf del madrileny Javier Marías, perquè l'escriptor ha expressat sovint les seves diferències davant els premis literaris, «la terbolesa dels quals - segons les seves paraules-es dóna per descomptada». Però a favor de la sevacandidaturahi hauria el fet que a la nòmina del Planeta figurin dos premis Nobel: Camilo José Cela, que el va obtenir perLa cruz de San Andrés-més tard sota l'ombra del plagi-, i Mario Vargas Llosa, que el va guanyar prèviament ambLituma en los Andes, el 1993.