mostra

El Mercat de Vic pren el pols a la vitalitat musical catalana

La capital d'Osona acull més de 100 actuacions de pop, cançó, folk i jazz

El nou centre escènic L'Atlàntida concentra la majoria de recitals

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
VIC

El Mercat de Música Viva de Vic afronta avui i demà el gruix de la programació de la seva 22a edició amb un ampli desplegament de propostes, entre les quals destaquen, pel seu pes numèric, les que procedeixen del marc escènic català. Músiques populars de totes les parcel·les (cançó, pop, folk, jazz) repartides en 11 escenaris, tres localitzats al nou equipament de la ciutat, el Centre d'Arts Escèniques L'Atlàntida, inaugurat a l'abril.

El Mercat, que va començar ahir a la nit amb l'espectacle Transversal, de Pedro Javier González i Raúl Rodríguez, amb Trilok Gurtu com a convidat, ofereix aquest any més de 100 actuacions agrupades segons el criteri habitual: propostes gratuïtes en espais a l'aire lliure (plaça Major, El Sucre i altres enclavaments urbans), recitals de pagament en locals tancats (L'Atlàntida, que supleix el cine Vigatà, Vic Bang Jazz Cava) i el programa off-Mercat, en què destaca l'oferta d'Invictro, a la Rambla del Passeig i l'Institut del Teatre.

Notícies relacionades

APARADOR SONOR / La plaça Major tindrà com a protagonistes Sidonie (avui) i La Troba Kung-Fú (demà). Aquest espai posarà el toc més festiu a un Mercat que, any rere any, accentua el seu perfil professional amb el propòsit de vendre els productes locals als programadors internacionals que s'han desplaçat a Vic. Aquesta funció d'aparador dels artistes catalans es reparteix a tots els escenaris a través de propostes pop (de Very Pomelo a Raydibaum), mestissatge (Orquestra Àrab de Barcelona, Rauxa, els renascuts Color Humano), cançó (Rafa Xambó, Pi de la Serra, el tàndem format per Ivette Nadal, Meritxell Gené i Joanjo Bosk), folk (La Carrau, Xarop de Canya, Arianna Savall, Safanòria amb Brain Damage) i jazz (Manel Camp, Marc Miralta Vibràfon Quartet, Laura Simó amb Pedro Ruy-Blas i Francesc Capella Trio).

La parcel·la internacional, més prima respecte d'edicions anteriors, inclou el grup francès de folk jueu (klezmer) Bratsch, el grup marroquí de rock amb arrels Mazagan, la fusió de la banda belga Jaune Toujours i el cantant i guitarrista senegalès Saintrick, entre altres propostes. I en Invictro, una desperta graella de pop i rock catalans d'última generació, amb Fred i Son, Els Surfing Sirles, Mujeres, Maria Coma, Joan Colomo i el tàndem At Versaris & Ass Trio. Són els valors perifèrics d'un Mercat que, un any més, ha emmarcat la concessió del premi Puig-Porret de la crítica musical, atorgat per primera vegada a un artista de jazz, Raynald Colom.