UNA REFRESCANT ALTERNATIVA MUSICAL

Cantant entre palmeres

El cicle 'Els Vespres dels Juliols' programa actuacions a l'aire lliure als jardins de la Universitat de Barcelona

Uns quants parcs de la ciutat ofereixen concerts a l'estiu

Jocs florals 8 El líder d’Oliva Trencada, als jardins de la UB.

Jocs florals 8 El líder d’Oliva Trencada, als jardins de la UB. / ALBERT CASANOVAS PADRÓS

2
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / Barcelona

Liam Gallagher ha dit moltes bestieses (era el seu ofici a Oasis), però se l'havia de comprendre quan explicava que preferia tocar en estadis que no pas a les sales de concerts perquè en aquestes últimes la ventilació era insuficient i li suava... l'entrecuix. A l'estiu encara és pitjor, però encara que el suat Liam no les contempli, hi ha alternatives millors que amuntegar-se en un camp de futbol per anar a un concert. Els jardins Ferran Soldevila de la Universitat de Barcelona, per exemple, acullen des del 2006 el cicle Els Vespres dels Juliols,una opció ideal per esquivar el sol roent de juliol.

És capvespre, la calor dóna una treva i entre estanys, iuques, ficus, palmeres i xicrandes els visitants busquen una cadira o un cercle de goma que servirà de coixí per asseure's a terra. L'escenari té dos pams d'altura, l'heura és el clorofíl·lic teló de fons i unes bombetes de colors esteses entre els arbres accentuen la sensació de festa al bosc. Mentre arriba l'hora del concert, unes refrescants cançonetes de Renato Carosone amenitzen les converses de nens, avis i joves (universitaris o no) que vénen a la recerca de música i pau. També hi parlen les cotorres, sempre tan irrespectuoses amb el músic; se'l miren per sobre de l'espatlla o ni això.

Joan Brossa musicat

La setmana passada es va inaugurar el cicle amb Giulia y los Tellarini i dos dies després, el mallorquí Pep Toni Ferrer va presentar el seu projecte Saltamartí, en què posa música a poemes de Joan Brossa. Sense la resta de membres d'Oliva Trencada, ell tot sol tocava la bateria, la guitarra, elssamplers, els pedals i diversos trastos com els nens que dirigeixen batalles amb els seus soldats de plom davant la sorpresa dels adults. Era un repertori dur, però el públic va escoltar en silenci i Ferrer, buscant més complicitat, semblava a vegades Pau Riba sabotejat per Tony Clifton, aquell personatge que va inventar el còmickamikazeAndy Kaufman.

Notícies relacionades

El cantant d'Oliva Trencada va amenaçar de prolongar el concert dos dies, però es va conformar amb dues hores, que va rematar amb les seves delirants històries sobre el vell gos homosexual de la seva sogra, un falcó que volia volar al seu aire per l'aeroport de Son Sant Joan i aquella nit boja que va passar el seu pare amb Maria del Mar Bonet fa molts anys. En un estadi un músic no explica aquestes intimitats, però aquí estem en família. Quan s'acaba el concert, ja de nit, els gats ocupen el jardí.

Demà actuen La Increïble Història de Carles Carolina; dijous, La Rumba del Micu; el dimarts 20, Maria Coma i el dia 22 Yacine & the Oriental Groove. Tots a les 20.45 hores i gratis. Però aquesta no és l'única iniciativa musical enjardinada per sobreviure l'estiu barceloní. El Turó Park, l'Hivernacle de la Ciutadella i els jardins del Príncep de Girona, entre d'altres, acullen al juliol i agost concerts de jazz i música clàssica.