COINCIDINT AMB SANT JORDI

Sergi López, Maria del Mar Bonet i Carme Balcells, premis Terenci Moix

La sisena edició dels guardons homenatja l'economista José Luis Sampedro

José Montilla aplaudeix Carmen Balcells, guardó especial del jurat dels premis Terenci Moix, avui, a Barcelona.

José Montilla aplaudeix Carmen Balcells, guardó especial del jurat dels premis Terenci Moix, avui, a Barcelona. / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Un any més, i ja en són sis, coincidint amb el dia de Sant Jordi, s'han entregat els premis internacionals Terenci Moix, en memòria del desaparegut escriptor barceloní. En aquesta ocasió, els guardonats han estat, entre altres, l'actor Sergi López, la cantant Maria del Mar Bonet, i l'agent literària Carmen Balcells. També han rebut els guardons els escriptors Javier Cercas, Nélida Piñón i Jorge Semprún; els cineastes Tomas Alfredson i Costa-Gavras.

En l'acte d'entrega dels premis, presidits per Anna Maria Moix, el president, José Montilla, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, s'ha homenatjat l'economista i escriptor José Luis Sampedro. Montilla ha fet entrega a Sampedro, que el 2005 va ser guardonat amb el premi Terenci Moix a la trajectòria literària, de la perla negra que en el seu moment no se li va poder oferir per motius econòmics.

El premi especial del jurat ha estat per a Balcells, que al llarg de la seva carrera ha representat escriptors com Camilo José Cela, Gabriel García Márquez i Vicente Aleixandre. Hereu i José Luis Sampedro li han entregat el guardó. La veterana agent literària ha assenyalat que "els premis condicionen el comportament del futur".

La cerimònia d'entrega dels premis ha servit per recordar la figura de Terenci Moix i per exalçar la diada de Sant Jordi. Javier Cercas, premi Llibre de l'Any d'Assaig perAnatomia d'un instant, ha destacat el "coratge i l'alegria" de Moix, i la brasilera Nélida Piñón, Llibre de l'Any de Ficció perCorazón caminador, ha subratllat el caràcter "eclèctic i internacional" del premi.

Festa a imitar

Notícies relacionades

Per la seva part, el cineasta grecofrancès Costa-Gavras, premi a la Trajectòria Cinematogràfica, s'ha referit a Sant Jordi com "la gran festa del llibre" i ha opinat que "s'hauria de fer a totes les ciutats".

El moment emotiu de l'acte s'ha produït quan la presentadora de la gala, Rosa Novell, ha recordat que en el seu dia Terenci Moix va demanar matrimoni a Maria del Mar Bonet. Aquesta ha parlat de l'amistat i "l'estima" que sentia per l'escriptor.