L'inici d'un festival pioner

El Festival de Benicàssim ja brama

El veterà FIB desafia la competència i programa fins diumenge 102 actuacions

Dansa a la platja de la torre de Sant Vicenç, una de les activitats paral.leles al FIB, ahir a la tarda.

Dansa a la platja de la torre de Sant Vicenç, una de les activitats paral.leles al FIB, ahir a la tarda. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Tot i que acumuli 14 anys de vida i sigui el pioner (tot un tòtem festivaler), el Festival de Benicàssim (FIB) no cau en els convencionalismes: n'hi ha prou de fer un cop d'ull al cartell per adonar-se'n. Una edició més serà unnon-stopde recitals --fins a 102 actuacions--. I, si les previsions es compleixen, atraurà des d'avui fins diumenge 150.000 persones durant les seves quatre maratonianes jornades. Una assistència similar a la del 2007, que si s'aconsegueix seria un èxit donada l'allau d'oferta que amb nocturnitat i traïdoria coincideix aquest cap de setmana (la tercera edició del Summercase competeix per primera vegada en dates amb el veterà FIB).

Miguel Morán, que dirigeix el festival amb el seu germà José Luis des del 1995, va explicar ahir que aquest any tornen a apostar "per la recuperació de figures mítiques, amb Leonard Cohen al capdavant", i va admetre que aquest 2008 "és un any difícil per la competència i la situació econòmica, que fa que es destinin menys diners a l'oci". Amb tot, elsfiberss'han anticipat a altres anys a l'hora d'ocupar les zones d'acampada des que es van obrir dilluns.

Seguint amb les dades, aquest any el FIB ocupa 250.000 metres quadrats entre aparcaments i zones de concerts i acampada, i l'espai per a les tendes té 100.000 metres quadrats més que en l'anterior edició. Pel que fa al tema musical, que d'ai- xò es tracta, la mostra arrenca un any més amb la tradicional sessió del peruà Aldo Linares als plats, que donarà pas a Krakovia, Nada Surf, Single, Facto Delafé y Las Flores Azules i Mates of States, mentre que els islandesos Sigur Rós, una de les més interessants anomalies sonores d'avui, s'alcen com a caps de cartell d'aquest primer dia.

Notícies relacionades

NEO COUNTRY DE LUXE

Per demà s'esperen els concerts de My Bloody Valentine, Babyshambles, New York Dolls, La Casa Azul, Mika i Róisín Murphy, mentre que dissabte el protagonisme l'assumiran Gnarls Barkley, Tricky, The Kills i My Morning Jacket, amb el seu neo country de luxe. I diumenge arribarà el clímax: el mestre Leonard Cohen coincidint en hora amb Death Cab for Cutie (per a desesperació delsfibers, que ja han expressat el seu malestar als fò- rums). Morrissey, Siouxsie, Richard Hawley, Enrique Morente amb Lagartija Nick, Justice i Yelle són només alguns dels noms imprescindibles d'una vetllada a la qual el nord-americà Tommie Sunshine posarà un (gran) punt final amb les primeres llums de dilluns traient el nas per la Costa dels Tarongers.