El Periódico de Catalunya

Dissabte 22 setembre 2018

Iniciar sessió

Inicia sessió amb el teu compte d'El Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si no ets usuari, registra't

ESPECTACLES EN MOVIMENT

Les obres que no et pots perdre de la Quinzena metropolitana

El festival uneix Barcelona amb els municipis veïns amb un centenar d'espectacles per a tota mena de públic

Les obres que no et pots perdre de la Quinzena metropolitana
Les obres que no et pots perdre de la Quinzena metropolitana

Gorka Bravo

Les obres que no et pots perdre de la Quinzena metropolitana

A Tristram Kenton

Les obres que no et pots perdre de la Quinzena metropolitana

VERCHERE

Les obres que no et pots perdre de la Quinzena metropolitana

Robert Benschop

Una gran i eclèctica oferta de dansa inundarà Barcelona i els municipis més pròxims de l’1 al 18 de març amb el festival Quinzena metropolitana. La programació, amb més de 100 propostes nacionals i internacionals, acostarà el gènere a neòfits i connaisseurs en escenaris de la capital catalana, així com de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Esplugues, Santa Coloma i Badalona.

Obrir la dansa a nous públics i descobrir l’àrea metropolitana (amb quatre milions d’espectadors potencials) són alguns dels objectius de la mostra, que ofereix descomptes del 50% a qui compri entrades a més d’un espectacle. Fins i tot el metro, la via més ràpida per connectar les diferents sales i teatres de la Quinzena, comptarà amb propostes de hip-hop que serviran per obrir boca i picar la curiositat del públic (des de les 19.00 h).

Quinzena metropolitana comptarà amb diversos espectacles a l’aire lliure. Satchie Noro i Silvain Ohl connectaran diverses poblacions amb 'Origami', un arriscat exercici de dansa aèria. L’artista japonesa juga amb contenidors de grans dimensions i va creant figures a partir d’estructures geomètriques com si fos papiroflèxia. El 2 de març oferirà la seva primera acció a la plaça dels Àngels de Barcelona (12 i 17 hores) i l’última serà l’11 de març, al parc de Can Mercader de Cornellà (11.30 i 13 hores).

'La partida', de la companyia de Vero Cendoya, és una original i premiada coreografia de dansa teatre que reunirà futbolistes i ballarines per reflexionar sobre la igualtat de sexes. Es representarà a Esplugues (parc d’en Fèlix, 4 de març, 18 hores) i a l’Hospitalet (Poliesportiu del centre, dia 17, a les 19.30 h).

NOUS CREADORS

La Taimada presentarà 'Lo.Li.Ta-La Muerte', un programa doble sobre la bellesa i l’òbit a l’Antic Teatre (de l’1 al 4 de març). I l’holandès Arno Schuitemaker oferirà una sensual proposta al voltant de l’amor, 'I will wait for you', a la sala Hiroshima (3 de març).

Per un altre costat, dues creadores tan diferents com Marina Mascarell i Lali Ayguadé mostraran les seves últimes propostes al Mercat de les Flors. La primera denuncia la desigualtat entre homes i dones a 'Three times rebel' (del 15 al 18) amb cinc ballarins i una cantant i violoncel·lista (autora de la música). I Ayguadé, deixebla d’Akram Khan, aprofundeix sobre la mort a 'IUanMi' (de l’1 al 4). Realitat i ficció es confonen a la peça, estrenada amb èxit al Temporada Alta.

ÈXITS INTERNACIONALS

La companyia basca Kukai Dantza ballarà la seva premiada 'Oskara', on s’uneixen l’univers de la dansa tradicional i la contemporània, gràcies a una col·laboració amb Marcos Morau de La Veronal (Teatre Joventut, dies 10 i 11). I Antonio Ruz també uneix dos universos a 'Double Bach', on la ballarina contemporània Melania Olcina interacciona amb el contrabaixista Pablo Martín Caminero mentre ell interpreta 'suites' de Bach.

Un moment de l'obra 'Oskara'.

De l’àmbit internacional al Mercat destaca la presència de Thomas Hauert amb diversos espectacles: l’aclamat poema visual sobre l’amor '(sweet) (bitter)', el 6 de març, i 'Inaudible', del 8 a l’11. Els que estimin la dansa clàssica es poden deixar sorprendre pel Ballet National de Marseille. El teatre Sagarra de Santa Coloma (2 i 3) acollirà el duo Two i la seva reinterpretació del 'Bolero' de Ravel. Molt diferents són la contemplativa obra de Raquel Klein 'Wu wei' que acull La Caldera (del 2 al 16) i 'Kopfkino', de Los Detectives, que analitza la influència de la ficció en la percepció de la realitat.

Escena de 'Bolero'.

EN FAMÍLIA

Els més petits tindran propostes per escollir. Destaquen la moderna versió de 'Pinocchio', de Jasmin Vardimon (SAT!, 10 i 11) i 'Quadres d’una exposició', dels especialistes en dansa clàssica Roser Muñoz i Joan Boix, que recorrerà Badalona, Cornellà, l’Hospitalet i Santa Coloma. Thomas Auert presentarà al Mercat la seva primera peça infantil, 'Danse étoffée sur musique déguisée', creada amb virolats objectes ingràvids (3 i 4 de març). A més, el TNC reposarà 'Viatge al centre de la Terra' (de l’1 a l’11 de març), de la prestigiosa Roseland Musical.

'Pinocchio' es representarà al SAT!.