El Periódico de Catalunya

Dijous 26 abril 2018

Iniciar sessió

Inicia sessió amb el teu compte d'El Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si no ets usuari, registra't

metamorfosi de pel·lícula

'El instante más oscuro' i altres transformacions extremes

Gary Oldman apareix irreconeixible sota la pell de Winston Churchill. Recordem altres actors que van experimentar canvis físics extrems per exigències del guió

'El instante más oscuro' i altres transformacions extremes

Potser ja saps que 'El instante más oscuro' és la pel·lícula que finalment proporcionarà a Gary Oldman el seu primer Oscar. Això, almenys, és el que tothom dona per fet –ja li han donat el Globus d’Or–. Al film, l’actor encarna Winston Churchill durant el maig del 1940, període en què el primer ministre britànic, que havien nomenat recentment, va haver de decidir si el seu país havia de lluitar contra els nazis o intentar negociar amb ells la pau.

Més de 200 actors han encarnat Churchill al llarg dels anys, però cap com ho fa Oldman. L’anglès, a qui li agrada interpretar personatges històrics –ha sigut Dylan Thomas, Ludwig van Beethoven, Ponç Pilat, Sid Vicious, Lee Harvey Oswald i Vlad l’empalador, entre altres–, se serveix del maquillatge i les pròtesis per, literalment, desaparèixer dins del seu paper: compara les fotos per comprovar-ho. És, sens dubte, una de les transformacions físiques més radicals que se li recorden a un actor. Repassem-ne d’altres.


NICOLE KIDMAN

Per encarnar la novel·lista Virginia Woolf a 'Les hores' (2002), l’australiana en va tenir prou sotmetent-se a un sol canvi: un nas de làtex que li va alterar la cara completament. Segons sembla, Kidman va assistir a una projecció de la pel·lícula prèvia a la seva estrena i es va quedar de quadros al descobrir que els espectadors no eren capaços d’identificar-la. Va acabar guanyant l’Oscar.


CHRISTIAN BALE

Va perdre 30 quilos per interpretar un insomne a 'El maquinista' (2004), i es va passar quatre mesos vivint amb aigua, una poma i una tassa de cafè al dia –amanit amb un trago de whisky ocasional–. Anys després, Bale va guanyar 30 quilos per donar vida a un estafador a La gran estafa americana (2013). Tornar la bàscula així de boja per força ha de deixar estries.


BRAD PITT

A El curiós cas de 'Benjamin Button' (2008), ficat en la pell d’un home que envelleix a la inversa –neix vell i mor nadó–, va recórrer al maquillatge i els efectes digitals per transitar la totalitat del cicle vital. Gràcies a això un es pot fer una idea sòlida de l’aspecte que tindrà Pitt en la vellesa… Encara que és poc probable que s’encongeixi mig metre, com passa a la pel·lícula.


TOM CRUISE

Cuando se estrenó Tropic Thunder (2008), muchos espectadores ni siquiera se percataron de que Cruise aparece en ella. Pero sí: lo hace dando vida a un productor de cine tiránico y adicto a la Coca-Cola Light. Para interpretarlo se embutió en un traje de goma espuma, y se calzó una peluca calva y un par de manos prostéticas peludas y grandes como chuletones. Ojo al baile que se marca al final.


WILLEM DAFOE

Al biopic 'L’ombra del vampir' (2000), que recrea el rodatge del clàssic del cine de terror Nosferatu (1922) –versió lliure de Dràcula–, va encarnar l’actor Max Schreck, de qui els rumors diuen que en realitat era un vampir. Per aconseguir un aspecte tan sinistre, Dafoe va necessitar diàriament tres hores de maquillatge i una de desmaquillaje. Va valer la pena: veure’l fa posar els cabells de punta.


CHARLIZE THERON

Caracteritzada com l’assassina Aileen 'Wuornos a Monster' (2003), va aparèixer a la pantalla amb 15 quilos de més, les celles afaitades i una aparatosa pròtesi dental, i va recórrer al maquillatge perquè la seva pell semblés més envellida. També a ella el canvi físic –en el seu cas, acompanyat d’excés histriònic—li va proporcionar l’estatueta. A l’Acadèmia de Hollywood li encanten les disfresses.


HUGH GRANT

Un sempre espera veure’l amb camisa blanca i bevent caputxinos, per tant va ser xocant contemplar-lo així a 'El atlas de las nubes' (2012), en la pell d’un caníbal violador. A la mateixa pel·lícula, Halle Berry apareix amagada sota quilos de potingues, un bigoti esclarissat i una estranya peça ocular incrustada a la cara, encarnant un senyor coreà molt gran.