El Periódico de Catalunya

Dissabte 24 març 2018

Iniciar sessió

Inicia sessió amb el teu compte d'El Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si no ets usuari, registra't

ESCOLTAR / MÚSICA

Els desitjos i les raons de Marwan

El cantautor poeta d'origen palestí es pronuncia sobre la crisi dels refugiats: "No actuar et converteix en còmplice. Com a Estat som uns indecents"

Marwan interpreta 'La vida cuesta' en acústic.

Marwan interpreta 'La vida cuesta' en acústic.RICARD FADRIQUE

La primera frase que apareix al disc llibre de Marwan és: "Cuidado. Los deseos no siempre tienen razón". Bon començament. L'hi llegeixo en veu alta, però la vista cansada (o potser el subconscient) em juga una mala passada i en lloc de 'razón' dic 'corazón'. "Los deseos no ­siempre tienen ¡corazón!' Mmm. També m'agrada, però no és el que diu, em corregeix amb una gran amabilitat. El desig (i l'amor); la raó (i la desraó), i sí, el cor (trencat o recompost) són temes recurrents en el seu nou llançament, 'Mis paisajes interiores'.

Han passat tres anys des de la publicació d''Apuntes sobre mi paso por el invierno'. El seu paisatge interior, ¿ja és menys hivernal? "El to de l'anterior àlbum tampoc era tan hivernal, parlava més aviat de la sortida d'aquesta estació. I aquest nou és tan colorista -hi ha reggae, rock, pop, baladones- que els textos semblen menys angoixats. Tot i que hi ha estrofes tristes, hi surt molt més el sol".

Marwan acumula dues dècades rimant paraules i notes. Va començar penjant micropoemes en un blog, i al veure que agradaven va muntar una editorial (primer Origami i després Noviembre Poesía) per publicar els seus llibres. Del primer, 'La triste historia de tu cuerpo sobre el mío', n'ha venut 50.000 exemplars. Ara les seves obres les edita Planeta. 'Todos mis futuros son contigo' (70.000 exemplars) va ser número u de poesia a Espanya i Mèxic.

En la música el triomf ha sigut més lent. Entre els molts cantautors que admirava, el suport definitiu li va venir d'Ismael Serrano, que fa ­dies el felicitava a ­Twitter per colar-se a dalt de tot del podi a les llistes (de vendes físiques i digitals). Ara ja és un cantant de l'escuderia de la multinacional Sony.

Marwan Abu-Tahoun Recio (el seu nom complet) sap que la "connexió amb la gent és imprescindible". Més enllà dels rèdits que suposa, ell la busca de "forma espontània, per foragitar els fantasmes interiors". I assegura que el seu últim treball "és tan íntim com universal".

Marwan, a l'estudi del diari. RICARD FADRIQUE

"Luis García Montero em deia que quan escrivís de la meva nòvia ho fes de manera que l'altre sentís que parlava de la seva -afegeix-. I Joan Margarit em va fer entendre que si un poema pivota al voltant d'alguna cosa que només és teva és un poema fallit. L'art és més que un mitjà d'expressió. T'ha de seduir, inspirar... He reflexionat molt abans d'excavar. ¡I he excavat molt!".

En un altre dels seus nous poemes, al curtíssim 'Deseos imposibles', diu: "Me gustaría poder pasar página sin tener que arrancarla". "Aquesta frase apareix també a la cançó 'Renglones torcidos'. Em va sortir de cop. Tant de bo les separacions no fossin abruptes. No hi hagués dolor. Ni retrets".

Per Marwan, "els desitjos, a vegades, són perillosos". "No sempre saps el que et convé o necessites. A vegades desitges transcendir i això et passa factura. Hi ha una maledicció àrab que diu: tant de bo es compleixin els teus desitjos. Perquè, al final, t'atrapen, t'acaben posseint".

Músic per la pau

Marwan és fill d'un refugiat palestí. La vida del seu pare li ha inspirat cançons com 'Los hijos de las piedras' i 'Canción a mi padre'. I l'actitud d'Espanya davant el drama dels exiliats no el deixa indiferent. "Som insolidaris, des­agraïts i desmemoriats. ¿Que potser nosaltres no vam ser emigrants no fa pas tant de temps? Quan no respons amb fermesa moral a un drama humà d'aquest calibre et converteixes en còmplice. Som uns indecents. Com a Estat, ¡som uns autèntics indecents!", subratlla. Marwan va ser nomenat Músic per la Pau. Una "menció honorífica" que li va concedir Federico Mayor Zaragoza al Parlament Europeu per les seves múltiples participacions i accions benèfiques.

Marwan

Festival Acròbates. Teatre Joventut
Horari: 11 de novembre.
20.00 hores
Preu: des de 15 €

Li demanem que canti un tema en acústic i tria 'La vida cuesta': "Cuesta encajar que todos buscan encajar / y la tarea más difícil es ser libre". ¿Com s'aconsegueix? "Fa falta molt coneixement perquè la llibertat és la capacitat d'escollir i per fer-ho has de conèixer les opcions. Es comença sabent què vols i què no. La llibertat s'aconsegueix quant et desposseeixes de l'ego, dels fantasmes. Quan, malgrat els teus forats i tendències, és la teva consciència la que condueix la teva vida".