El Periódico de Catalunya

Dimarts 24 abril 2018

Iniciar sessió

Inicia sessió amb el teu compte d'El Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si no ets usuari, registra't

VOTACIÓ MASSIVA A INTERNET

La Mundana, millor restaurant del 2016

Els lectors d'EL PERIÓDICO elegeixen l'exitós local de Sants

I el guanyador és... La Mundana. Aquest ha sigut el veredicte dels lectors d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que han participat aquests dies en l'enquesta que ha fet el diari a la web d'On Barcelona sobre quin era el millor restaurant nou del 2016. I el vencedor, en ajustat duel amb Xerta, ha sigut l'establiment que governen Alain Guiard i Marc Martin. Més de 14.000 vots s'han registrat en aquesta iniciativa (gairebé es podria omplir un Palau Sant Jordi amb tots els votants), dels quals gairebé 5.000 han sigut per al local del carrer de Vallespir, 93, al barri de Sants.

El triomf de La Mundana, tancat per vacances (reobre aquest dilluns), rubrica un any de somni, ja que es va omplir des del primer dia que va obrir. No van tenir ni temps per fer rodatge aquells dies de des­embre. «Però vam encertar la tecla, el concepte. Va agradar molt i no hem parat des d'aleshores. I que ara tantíssims lectors ens elegeixin és una passada. ¡És el vot de la gent!», celebra Guiard, que havia treballat a Can Fabes, a Àbac (va ser cap de cuina amb Xavier Pellicer) i a l'hotel Mandarin (colze a colze amb el desaparegut Jean Luc Figueras).

I aquest concepte és fer una vermuteria de barri que ha anat evolucionant cap a un restaurant sense perdre l'essència popular, sorollosa, efervescent, on les taules estan molt juntes i la gent demostra sense tallar-se que disfruta menjant, ja siguin conserves, salaons o plats més elaborats, molts d'ells treballats amb fum. Per fer-ho disposen d'un forn de llenya, una robatayaki (petita graella japonesa), en què posen fuagràs i reig, i un aparell casolà amb què impregnen de fum en fred al moment ostres, bonítol, truita, burrata...

XERTA, SEGON, I MEXTIZO, TERCER / Medalla de plata, amb el 31% dels vots, per a Xerta, que culmina així un any d'or: va aterrar al maig a Bar-celona (hotel Ohla Eixample) i va aconseguir al novembre la seva primera estrella Michelin. El xef Fran López ha entrat com un cicló a la ciutat amb l'ambaixada gastronòmica de la seva terra, el delta de l'Ebre, amb unes receptes i productes que porta a la capital a través de tècniques modernes. Bronze per a Mextizo, d'Adrián Marín, que proposa un mestissatge trencador: menjar mexicà i mediterrani (sobretot arrossos), a més de peixos a la brasa a l'estil basc.

Els altres set candidats (tots havien sigut preseleccionats pel crític gastronòmic d'aquest diari, Pau Arenós) han sigut, per aquest ordre, Dos Pebrots (recupera receptes històriques mediterrànies), 4 amb 5 Mujades (cuina verda), Gresca Bar (el seu biquini de llom ibèric i formatge comté s'ha erigit en un must), Lom Alto (carns madurades), Alkimia (cuina catalana modernitzada), Estimar (el peix com a tòtem) i Señorito (platillos andalusos).