El Periódico de Catalunya

Dimarts 24 abril 2018

Iniciar sessió

Inicia sessió amb el teu compte d'El Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si no ets usuari, registra't

CIUTAT ON

Rareses per hores

Internet proposa lloguers tan exòtics com un fotomató, cadires de rodes o unes garlandes

Rareses per hores

Tothom té un preu, diuen, encara que no tothom comparteix aquesta laxitud en els límits del comportament humà. On sí que es pot arribar a un consens de màxims és en la constatació que la llei de l’oferta i la demanda ja arriba a gairebé tots els béns d’ús comú, fins i tot a aquells que ja han prestat un llarg servei. S’exhibeixen al mercat objectes de segona mà, i la seva presència a l’aparador no hauria figurat en la majoria d’imaginaris a penes uns anys enrere. Sí, en l’univers tangible (gairebé) tot té un preu. I si no ho trobes en venda, segur que ho trobaràs en forma de lloguer.

«Hi ha un innegable canvi de mentalitat en la societat espanyola que, després d’anys de reticències, brinda un alt potencial als objectes de segona mà. Permet accedir a grans marques o a estris que es necessiten de forma puntual, o no, i a un preu assequible», exposa Beatriz Toribio, portaveu de Vibbo, web de compra, venda i lloguer de productes de segona mà. Testifica que el mostrari d’objectes d’arrendament que ha passat davant els seus ulls supera en ocasions la categoria de sorprenent. «Un fotomaton, la barra d’un bar, cadires de rodes, un toro mecànic i fins i tot garlandes decoratives per a festes», enumera.

Pel que fa a serveis, webs com Eatwith.com promouen sopars de pagament per a estrangers a cases particulars, amb la finalitat de conèixer la realitat de la ciutat compartint taula amb amfitrions autòctons. Entre els objectes de lloguer, menció especial per a ofertes «encaminades a les gravacions» de films i espots, tan en voga a Barcelona: cotxes antics, sistemes de so i il·luminació, carpes, lones… «Una baca de cotxe per transportar equipatge pot costar 10 euros al dia», detalla Toribio.

El ventall de preus és tan extens com la gamma de propostes, un fet que també es pot constatar consultant les propostes d’altres països. Office Agents, empresa radicada a Tòquio, va marcar el rumb a moltes iniciatives amb arrendaments de parella o família postisses per complir el tràmit en esdeveniments on el protocol aconsella anar acompanyat, per uns 250 euros per persona contractada, 125 euros addicionals si es desitjava un discurs «que faci sentir-se orgullós el client». Kotaku, una altra empresa japonesa, ofereix serveis d’«homes respectables de mitjana edat», el perfil ideal per acompanyar l’usuari a «veure galeries d’art, parlar sobre la seva vida amorosa o llogar pel·lícules lacrimògenes», per 9 euros l’hora.

És possible llogar un toro mecànic.

PER A ANIMALISTES I MELÒMANS

El Japó també és pioner en altres tendències que poden ser excèntriques per a l’estètica occidental, com el lloguer de gossos. Les reduïdes dimensions de la majoria d’apartaments del país desaconsellen l’adquisició d’animals domèstics, i per això algunes empreses els cedeixen temporalment per al plaer dels amants dels gossos i davant la ira de les associacions animalistes. Una hora amb un d’aquests gossos costa 35 euros.

També diversos models de barres de bar.

També els melòmans es poden regalar el gran gust d’una experiència única encara que sigui per unes hores. L’Hotel Four Seasons de Praga ofereix als seus hostes una sessió privada al Teatre Estatal de la capital txeca. El privilegiat pot ­triar ­un màxim de cinc persones que l’acompanyin per delectar-se amb l’òpera Don Giovanni, de Mozart, en la intimitat d’aquesta joia del neoclassicisme centreeuropeu. Regalar-se un gran gust d’aquesta magnitud sense patir per la presència d’algun espectador sorollós té un cost d’impacte, això sí: la tarifa és de 60.000 euros, i inclou dues nits d’allotjament a la suite presidencial.