El Periódico de Catalunya

Dilluns 19 març 2018

Iniciar sessió

Inicia sessió amb el teu compte d'El Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si no ets usuari, registra't

EN FAMÍLIA

Fartes de les princeses roses

Son una plaga, i fascinen les nostres nenes. Però per fi abunden els missatges disposats a combatre-les: des de l'obra 'Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?' fins a llibres que fan miques el clixé

Fartes de les princeses roses

 JORDI BOIXAREU

A la Carlota li ha tocat néixer en un palau i jugar en una habitació rosa, dormir en un llit rosa i posar-se vestits roses que guarda en un armari rosa perquè ella és una princesa rosa. Però a la Carlota li agradaria posar-se vestits verds, i vermells, i blaus, i, sobretot, violetes, i jugar a pilota, i córrer, i caure, i viatjar pel món, tot el que se suposa que no pot fer una princesa rosa, que ha d’esperar al seu palau rosa que vingui el príncep blau que abans era una granota verda a casar-s’hi perquè deixi de ser una princesa rosa i es converteixi en... una reina rosa. En fi, un pal de vida amb què la Carlota no està en absolut d’acord. I per això no té cap intenció de quedar-se de braços plegats: parlarà amb la seva mare, amb el seu pare, amb la seva fada padrina i amb qui faci falta perquè el fet de ser una nena nascuda en un palau no la condemni a tenir una vida de resignació i avorriment, una vida rosa.

Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?

Teatre Poliorama
Director: Paco Mir
Repartiment: Anna Arena i Laura Pau
Horari: Diumenges, a les 12.30 hores
Fins al 26 de març

Basada en el conte de Raquel Díaz Reguera i dirigida per Paco Mir, 'Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?' és una obra que anima les nenes a trencar amb els estereotips que pretenen encasellar-les des que són ben petites. I no només a elles, encara que la funció comenci amb un «¿A quantes de vos­altres us agradaria ser una princesa rosa?» que acaba amb un munt de manetes aixecades a la platea: també els nens (i els seus pares) prendran consciència de com la societat pretén que ens dobleguem al que s’espera de nosaltres, i fins a quin punt és necessari (i gratificant) no renunciar al que som de veritat. El missatge és molt edificant, i l’obra, divertidíssima: tant Anna Arena, en el paper de la Carlota, com Laura Pau, encarnant tots els altres personatges, ho broden, i el més important: es guanyen la complicitat de la platea. L’obra estarà en cartell fins al 26 de març, i és més que recomanable.


¿Hi ha res més avorrit que una princesa rosa?

Raquel Díaz Reguera
Thule Ediciones

El llibre en què s’ha basat Paco Mir per portar a l’escenari aquesta història de nenes que no es conformen amb el rol que se’ls ha assignat, a més de centrar-se en les aventures de la Carlota planteja als adults una pregunta necessària: ¿per què totes la nenes volen ser princeses? Vinga, a pensar.


Les princeses també es tiren pets

Ilan Brenman
Edicions Bromera

¿Les princeses es tiren pets? La Laura estava convençuda que no, però comença a dubtar-ho. Per sort, el seu pare té un valuós llibre amb històries secretes de princeses.


Vet aquí dues vegades

B. Gaudes / P. Macías
Cuatro tuercas

En aquesta col·lecció, que va editar els primers títols gràcies a un Verkami, Belén Gaudes i Pablo Macías reescriuen els contes clàssics sense rols sexistes. Ja en són nou.


Petita & Gran

Isabel Sánchez Vegara
Alba

Si les nenes coneixen dones com Coco Chanel, Amelia Earhart, Agatha Christie, Frida Kahlo o Ella Fitzgerald, potser no totes volen ser l’Elsa.


El príncep gripau

J. Emett / P. Bernatene
Maeva

Els contes de princeses de Maeva Young (aquest és l’últim) no tenen pèrdua. Són enginyosos, educatius i molt divertits. ¡Busqueu-los!