La F-1 perd els papers

Hamilton: "Si Vettel vol demostrar que és un home, que ho faci fora del cotxe"

jcarmengol39057034 ferrari s german driver sebastian vettel takes a pit stop as170626160838

jcarmengol39057034 ferrari s german driver sebastian vettel takes a pit stop as170626160838 / VALDRIN XHEMAJ

2
Es llegeix en minuts
MIGUEL MARTÍNEZ / OVIEDO

Era una situació perfectament normal, com tantes que s'han donat cada vegada que entra un cotxe de seguretat en pista. Quan el cotxe de seguretat apaga els llums indica que es retirarà al final d'aquella volta. En aquell moment el monoplaça que lidera la carrera té llibertat per accelerar i frenar, i normalment ho fa de forma més acusada i inesperada per obligar que el segon agafi distància, i cobrir-se així d'un avançament en el rellançament de la carrera.

Així ho va fer Lewis Hamilton aquest diumenge a Bakú -els comissaris van confirmar que la telemetria va corroborar que no va fer res estrany- però Sebastian Vettel se'l va menjar en una frenada i va tocar amb l'aleró del Ferrari el difusor del Mercedes. Vettel es va posar llavors paral·lel a Hamilton, el va increpar amb el puny i va donar un cop deliberadament al cotxe de l'anglès. Els comissaris el van castigar amb una parada de 10 segons en boxs, però la sanció d'exclusió va planejar sobre tot el circuit de Bakú. La reacció és antiesportiva i infantil, i no és la primera. I el pitjor és el que va arribar després.

Niki Lauda

CAP DE MERCEDES

"Vettel està boig. Hamilton li farà mal un dia, no amb el cotxe sinó amb el puny"

"Som aquí per competir. Som adults i la gent espera que utilitzem els colzes, això és el que la gent vol", va explicar Vettel, malhumorat. "Si vol demostrar que és un home, que ho faci fora de la pista", li va rebatre Hamilton. Niki Lauda, un dels grans defensors de Vettel, però ara cap de Hamilton a Mercedes va anar més enllà. "Vettel és un home decent normalment. No ho entenc. Està boig. Hamilton li farà mal un dia, no amb el cotxe, sinó amb el puny".

BARALLA DE TAVERNA

El que havia de ser una lluita pel títol entre un tricampió i un tetracampió del món es va convertir en una baralla de taverna, en una discussió de carrer, per més que Toto Wolff, el cap de Mercedes, intentés suavitzar-ho. "Ara s'han tret els guants. L'esport necessita la rivalitat. El que hem vist avui és l'ingredient d'un gran campionat. Són guerrers. Estan en una batalla just ara. Lluiten per victòries i pel Campionat. En cert punt, els que competeixen pel títol en aquesta fase de les seves carreres no poden ser amics. Potser hem vist el límit d'aquest respecte ara".

El cap de Ferrari, Mauriccio Arribavene, va preferir posar més llenya al foc. "No volem recriminar, perquè no és el nostre estil, però començant amb allò que va pasar entre Bottas Räikkönen, i arribant a l'episodi de Vettel… ¿Som a la fórmula 1 o al coliseu? Si som al coliseu, només cal que ho diguin i enviïn una circular, tots ens alinearem".

Notícies relacionades

Vettel va enviar a la porra per ràdio el director de carrera la temporada passada, quan no deixava de donar cops als cotxes en la sortida. Sempre s'ha mostrat com a admirador de Michael Schumacher, però podria haver-se estalviat copiar la pitjor versió del campioníssim alemany dels set títols. Per cert, i salvant les distàncies, no està malament recordar que fa 20 anys, a Schumacher li van treure tots els punts aconseguits al campionat al col·lisionar de manera similar amb Villeneuve a Jerez. A Vettel tan sols li van caure 10 segons de penalització i tres punts en la superllicència.

I és per aquí, per on l'ataca Hamilton. "Crec que ho fa Vettel no és un bon exemple per a tots els pilots que comencen i que ens veuen com el mirall on mirar-se".