AUTOMOCIÓ

Carlos Ghosn demanda Renault al veure vulnerats els seus drets de jubilació

Reclama 15 milions d'euros, amb una indemnització de 250.000 euros i una pensió de 770.000 euros anuals

L'exdirectiu argumenta la seva petició al fet que mai va presentar formalment la dimissió com a número u de la companyia

ghosn

ghosn

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Carlos Ghosn ha presentat una demanda contra Renault a França per reclamar el pagament de la jubilació del constructor automobilístic francès del qual era conseller delegat, un lloc a què es va veure obligat a renunciar després del seu arrest al Japó el novembre de 2018 en relació amb la seva responsabilitat a Nissan.

Per a l’antic dirigent, els seus drets a pensió representen uns 770.000 euros anuals, als quals caldria sumar les accions que esperava que se li atribuïssin. També reclama una indemnització de jubilació de 250.000 euros. En total estaria reclamant una xifra pròxima als 15 milions d’euros.

En diverses entrevistes realitzades des de Beirut, on està refugiat, a dos mitjans francesos i divulgades aquest dilluns, Ghosn justifica aquest procediment davant de la Magistratura de Treball amb l’argument que formalment no va dimitir com a «número u» de Renault. Després d’un intercanvi de cartes entre les parts insatisfactòria per als seus interessos, l’antic executiu va escriure a mitjans de desembre a l’Autoritat dels Mercats Financers de França (AMF) perquè segons el seu parer la comunicació financera de Renault sobre la seva sortida era errònia.

No hi va haver dimissió

A finals de desembre passat va portar el cas davant de la Magistratura del Treball de Boulogne Bilancourt, la ciutat de l’extraradi de París on el grup del rombe té la seva seu.  «¿La meva dimissió de Renault? És una farsa», remarca en declaracions al diari Le Figaro, en el qual narra que inicialment va voler solucionar el contenciós de forma amistosa i recorda que quan va deixar la companyia estava empresonat. «A l’estar retingut al Japó per la força de les coses, no podia deixar l’empresa amb una governança caòtica», explica a l’emissora «Europe 1».

Afegeix que calia anomenar a un conseller delegat que el substituís i per això va firmar una carta el 23 de gener de 2019 en què deia: «Vull retirar-me de les meves funcions per permetre que l’empresa restableixi la seva governança». El consell d’administració de Renault reunit un dia després va prendre nota del que va interpretar, sense deixar lloc a dubtes, com la «dimissió» de Ghosn, i així ho va fer saber en un comunicat. A continuació, va reduir al mínim la remuneració del seu ja exdirigent a compte de l’exercici 2018.

Notícies relacionades

Ghosn havia puntualitzat que deixava les seves funcions però sense renunciar als seus drets. I en les seves declaracions ara a «Europe 1» insisteix que la seva carta «es va traduir en una dimissió el que no era». Renault no ha volgut fer cap comentari sobre aquest contenciós que donarà lloc a una audiència a finals de febrer.

 

Temes:

Nissan Renault