GP DELS EUA DE MOTOGP

Ezpeleta: "Els que jutjaran Márquez i Rossi seran els seus propis companys"

El màxim responsable del Mundial de motociclisme creu que les paraules de Valentino "són fruit d'un rampell" després de la carrera

"La reunió de divendres amb els pilots de MotoGP fa alhora de tribunal, perquè aquí és on es diuen les veritats", assenyala Ezpeleta

rozas42976152 marc m rquez austin 2017 repsol media   jaime olivares180418002606

rozas42976152 marc m rquez austin 2017 repsol media jaime olivares180418002606 / REPSOL MEDIA Jaime Olivares Camp

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Els pilots de MotoGP ja es troben al circuit d'Austin (Texas) on, a partir de demà, se celebrarà el Gran Premi dels Estats Units de motociclisme, tercera prova del calendari després del GP de Qatar, guanyat per l'italià Andrea Dovizioso (Ducati), i el polèmic GP de l'Argentina, en què va resultar sorprenent vencedor el britànic Cal Crutchlow (Honda).

La cita d'Austin començarà demà amb una novetat que no es produïa, curiosament, des del GP de València del 2015, quan ni Valentino Rossi (Yamaha) ni Marc Márquez (Honda) van estar presents en la conferència de premsa oficial de la carrera després que Carmelo Ezpeleta, màxim responsable de l'organització del Mundial, els demanés a ells dos i a Jorge Lorenzo (Yamaha), que, arran dels incidents de Malàisia, no fessin declaracions fins després de la carrera.

Avís seriós a l'amic de Rossi

Demà, en efecte, ni Márquez, que sempre ha guanyat a Austin, fins i tot en els entrenaments, estarà present a la sala de premsa, ni Rossi, que va assegurar a Termas de Río Hondo que tenía por de córrer amb el pilot català i va assegurar que li demanava que no el tornés a mirar a la cara ni a dirigir-se a ell. És més, el seu amic Alessio Uccio, el va fer fora del box de l'equip Movistar Yamaha de mala manera quan el pilot de Cervera hi va anar per disculpar-se amb el Doctor.

Carmelo Ezpeleta reparteix entre els pilots el pastís amb què van celebrar els seus 70 anys a Alemanya-2016. / MOTOGP.COM

En aquest sentit, cal destacar que el periodista italià Maurizio Bruscolini va assenyalar, en el programa televisiu Paddock de Franco Bobbiese, que “els caps d'Iwata, els màxims responsables de la fàbrica Yamaha, no permetran que Uccio es torni a comportar així i li han advertit que un altre gest més d'aquesta envergadura i li prohibiran l'entrada al taller de l'equip Movistar Yamaha”.

Rossi, lluny de pacificar la situació, acaba de publicar a Instagram una foto seva amb la llegenda: "Una carrera difícil a l'Argentina destruïda per un pilot perillós"

Al marge d'aquesta conferència de premsa una mica descafeïnada, la cita d'Austin centrarà la seva atenció, no tant en les declaracions individuals que facin Márquez i Rossi, sinó en la reunió de la comissió de seguretat, que es farà, com sempre, una vegada acabats els entrenaments de divendres. Respecte a les opinions que puguin tenir Marc i Valentino, és bo assenyalar que el tetracampió català de MotoGP ha decidit, com ja va assenyalar a una televisió brasilera en la seva visita a São Paulo després de la carrera, girar full i "seguir corrent com sempre". El Doctor, per la seva part, va trigar sis dies a penjar una foto al seu Instagram de la carrera argentina amb la següent llegenda: “Una carrera difícil destruïda per un pilot perillós”.

Tots els xocs de l'Argentina

Tot sembla indicar que la reunió de divendres dels pilots serà un conclave que difícilment, per no dir impossible, generarà un canvi de les regles encara que, potser, es demanarà als pilots que moderin la seva fogositat i, fins i tot, s'amenaçarà amb fortes sancions si xoquen a l'intentar avançaments impossibles, cosa que va passar a l'Argentina, no només en el cas de Márquez amb Rossi, sinó també en el cas de Johann Zarco i Dani Pedrosa, que, per cert, intentarà córrer a Austin pocs dies després de ser operat de la fractura del radi de l'avantbraç dret, Márquez i Aleix Espargaró i, de nou, Aleix amb l'impetuós Danilo Petrucci.

Mike Webb, màxim responsable de Direcció de Carrera, ha assegurat que això van ser contratemps de carrera i tots van rebre la sanció adequada. Quan se li va recordar a Webb que Rossi no se sent prou protegit per Direcció de Carrera, el director va dir: “Els comissaris de carrera s'esforcen per ser professionals, justos i fidedignes. És natural en aquesta vida que totes les parts involucrades, fins i tot les que només estiguin veient qualsevol incident, tinguin les seves pròpies opinions, i tenen dret a expressar-les".

Dani Pedrosa (26), que va liderar el GP de l'Argentina, ha decidit provar-se a Austin després de la seva operació. / REPSOL MEDIA / FRIEDDEMAN KIM

Recentment, en unes declaracions a la Cadena COPECarmelo Ezpeleta va assegurar que la reunió del divendres a Austin serà importantíssima. “Jo considero que les declaracions de Marc i Valentino van ser fruit d'un rampell. Ja han passat molts dies i el que és realment important és el que es digui en aquesta reunió. ¿Per què?, doncs perquè allà és on els pilots es diuen les veritats, comenten les accions de carrera i, sobretot, mantenen un diàleg del qual jo prenc nota per, després, passar-ho a la Federació Internacional de Motociclisme (FIM), que ha de parlar amb els vuit comissaris que es relleven en la missió de dirigir i jutjar les carreres”.

Una reunió tensa però positiva

Notícies relacionades

Ezpeleta creu que la reunió de divendres (“a la qual espero que vagin tant Márquez com Rossi”) és "l'únic tribunal que m'interessa, que m'importa, perquè jo conec molt bé els pilots i mai m'han decebut, en el sentit que tot el que parlen allà, després no ho expliquen mai a ningú, té un sentit i és purament constructiu. Serà aquí on els seus propis companys jutjaran Márquez i Rossi i conversaran amb ells”.

El màxim dirigent de Dorna assegura que “tant Marc com Valentino, qui més respecten són els seus companys i el que ells diguin serà molt més important que el que els pugui dir un home gran com jo, encara que tots, tots, busquem el bé del motociclisme i intentar arreglar les coses que no estan bé. Jo els he vist, al llarg de tots aquests anys, recriminar-se un munt de coses i sempre, sempre, hem arribat a acords constructius”.