Noves tècniques i protocols redueixen les morts per ictus

L'atenció ràpida i les intervencions per via femoral n'han fet baixar la mortalitat el 6,2% en tres anys. Reaccionar amb celeritat davant qualsevol símptoma d'accident cardiovascular és clau per salvar vides i reduir-ne les possibles seqüeles

ATENCIÓ INTEGRAL.El doctor Carlos Molina, a la Unitat d’Ictus i Hemodinàmica Cerebral de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

ATENCIÓ INTEGRAL.El doctor Carlos Molina, a la Unitat d’Ictus i Hemodinàmica Cerebral de l’Hospital de la Vall d’Hebron. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

Si de sobte una persona percep certa rigidesa en una meitat de la cara, que es fa evident al mirar de somriure perquè una part de la boca no segueix el moviment pretès, podríem estar davant un cas d'ictus. Pèrdua de força en un braç o cama i dificultat en la parla i la comprensió també en podrien ser indicis. Si aquests senyals desapareixen en un temps aproximat d'una hora, es podria tractar d'un atac isquèmic transitori (AIT).

En qualsevol dels casos, recórrer com més aviat millor a un centre hospitalari pot no tan sols salvar una vida, sinó també reduir en gran mesura les seqüeles de l'accident cerebrovascular. Si es tracta d'un ictus transitori, la detecció d'aquest avís pot establir les millors bases per prevenir ictus posteriors. «En moltes ocasions es menyspreen aquests senyals i, no obstant, els avisos ajuden a detectar causes que poden portar a nous ictus. Per això, davant qualsevol atac isquèmic transitori, es recomana adreçar-se immediatament a urgències», puntualitza el neuròleg responsable de la unitat d'ictus de l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Antoni Dávalos.

Prestar atenció a aquests avisos i la diligència a aconseguir supervisió mèdica davant d'aquesta circumstància han permès reduir la mortalitat per ictus a Catalunya el 6,2% al llarg dels últims tres anys, i fins a l'any 2020 es pretén fer arribar aquesta rebaixa fins al 15%. L'organització de la resposta mèdica davant el primer avís de possible ictus, a través del Codi Ictus, el protocol d'intervenció instaurat per la Generalitat de Catalunya per atendre un ictus retallant al màxim el camí fins a la primera intervenció sanitària, ha contribuït en gran mesura a rebaixar l'índex de morts.

ACCEDIR AL CERVELL PER LA FEMORAL / Una vegada retallat el temps d'atenció, una altra aportació mèdica que està marcant, en els últims anys, resultats sorprenentment satisfactoris davant un ictus és la intervenció amb trombectomia mitjançant el mètode batejat com a Solitaire. «Introduïm un catèter per via intraarterial, a través de l'artèria femoral, i navegant a través d'ella s'accedeix al cervell. El catèter porta una malla que estenem per atrapar amb ella el trombe -el coàgul sanguini que ha motivat l'obstrucció i, per tant, l'ictus-», descriu el doctor Dávalos. Una vegada el trombe queda atrapat, s'extreu, retrocedint amb la via femoral. «Amb aquest mètode aconseguim, en el 90% dels casos, extreure el coàgul i recanalitzar el reg sanguini al cervell. Així es multiplica per entre dos i quatre vegades la recuperació del pacient», explica el neuròleg de Can Ruti.

El problema és que aquesta intervenció no es pot portar a terme a qualsevol centre hospitalari. «Cal comptar amb un alt nivell tecnològic, experts i sales de cateterisme», explica Dávalos. Fins al moment, els hospitals de la Vall

d'Hebron, Bellvitge, Clínic i Germans Trias i Pujol són els que la realitzen. A aquests centres hospitalaris arriben el 86% dels pacients que requereixen tractaments més complexos d'ictus. El revolucionari mètode, no obstant, no es pot utilitzar en el 30% dels malalts. Són pacients que presenten contraindicacions com prendre anticoagulants, com el Sintron; han sigut recentment operats, de manera que podria sagnar la petita ferida que s'ha d'efectuar per introduir el catèter per l'artèria femoral, o bé han patit l'ictus fa més de quatre hores.

PRIMERA CAUSA DE MORT EN ELLES / L'ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones espanyoles i la segona en el cas dels homes, segons les dades del Grup d'Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia, informa a la seva web la Federació Espanyola d'Ictus. Les mateixes fonts assenyalen que a Europa moren a la vora de 650.000 persones anualment per aquesta causa i, d'aquestes, 40.000 són espanyoles. A l'any se'n detecten prop de 120.000 casos nous, i es calcula que cada sis minuts es produeix un ictus a Espanya.

A Catalunya es donen, entre ictus greus i més lleus, aproximadament uns 13.000 casos a l'any. La mitjana d'edat de les persones que en pateixen és de 70 anys. Però en els últims anys s'ha detectat un lleuger augment d'ictus «en persones de menys de 50 anys. Entre un 5% i un 8% dels pacients d'ictus atesos ho són», exposa Dávalos.

PREVENCIÓ / El control de la hipertensió, la diabetis, la dislipèmia (alteració en els nivells de lípids

-greixos- a la sang, fonamentalment colesterol i triglicèrids) i el tabaquisme és una de les primeres mesures de prevenció del risc de patir un ictus.

Notícies relacionades

Però també ho és l'arítmia. L'arítmia cardíaca és la primera causa d'ictus, de manera que qualsevol detecció d'anomalia en el ritme cardíac pot ajudar a prevenir, en persones sanes, futurs episodis d'ictus.

No fumar, practicar exercici físic i beure amb moderació són mesures que, en el dia a dia, poden contribuir també a evitar aquests accidents, com a accions de prevenció diària, a l'abast de tothom. Són els mateixos consells que rep el malalt vascular o cardiovascular.

Temes:

+Salut Ictus