¡He dit que no!

321646 59

321646 59

4
Es llegeix en minuts
ELENA CRESPI

Són moltes les persones que pateixen alguna situació d'assetjament sexual, sobretot dones. Indirectes, tocaments, frases explícites, comentaris... com reaccionem davant aquesta situació?

Aquest cap de setmana ha sigut Carnestoltes. A Torelló, ho vam viure intensament. És un cap de setmana de diversió, música i molta festa. Però no tot és diversió. Una persona del meu entorn em va explicar que va ser testimoni d'una situació confusa i no va saber com reaccionar. Un noi, enmig del carrer, estava intentant fer un petó a una noia. Ella li deia que no volia, però ell hi insistia i la besava malgrat la resistència de la noia. Hi havia bastanta gent pel carrer però ningú hi va fer res. Ni els amics del noi i la noia, ni la gent que passejava per allà, ni la persona que em va explicar la situació.

Desgraciadament, són situacions que es donen de manera habitual i qui les pateix o qui les veu no sap com reaccionar. Per això em vaig plantejar fer un miniexperiment a través del meu facebook. Vaig preguntar si algú volia compartir amb mi alguna situació d'aquesta mena d'assetjament sexual que hagués viscut. He d'aclarir que no hi ha cap home que m'hagi escrit, això no significa que no els passin algunes d'aquestes coses, però és clarament simptomàtic que els passa més a les dones. Exposaré algunes de les situacions que m'han explicat en privat. No rebel·laré dades personals.

-Que el cap proposi rotllo a una empleada. Ella no accepta la proposta. I a partir d'aleshores, rep un càstig laboral per haver dit que no: una pila de feina impossible d'acabar a temps al damunt de la taula. Presentar una queixa i que es rebin amenaces d'acomiadament.

-Sopar d'empresa. Els càrrecs directius són ocupats per homes. Els d'administració per dones. Els caps proposen iniciar jocs per beure. Si alguna dona s'hi nega, se l'amenaça d'acomiadar-la.

-Directiu que posa la mà sobre la cama d'una treballadora. La treballadora l'hi treu i li demana que no ho torni a fer. A partir d'aleshores rep comentaris verbals en què se li diu que és una reprimida i una monja.

-Un home una mica begut al tren li explica a una noia que va habitualment amb prostitutes i li explica les coses que fa amb elles.

-Cap que en un viatge de negocis exigeix a una empleada compartir habitació a l'hotel. Quan ella diu que no, ell comenta que era en to de broma o que no anava de debò. Tot i així, a mitjanit (ja en el viatge) ell es presenta a la porta de l'habitació de la treballadora amb clares intencions de tenir relacions sexuals amb ella.

-Comentaris de broma sobre que una dona ha de "pagar en espècies" (tant en entorns laborals com en entorns no professionals)

-Hora punta del metro a Barcelona a primera hora del matí. El vagó ple de gent que es toquen els uns als altres perquè no hi ha espai. Una dona que nota com l'home que té davant es recolza excessivament en ella i nota que li ha baixat la cremallera dels pantalons amb la intenció de fotre-li mà.

-Un grup de nois i una noia. Van junts en un cotxe. És de nit i van de festa. El noi que està assegut al costat de la noia comença a posar-li mà al cul. La noia diu que prou, que no vol que ho faci. Ell no en fa cas i repeteix la mateixa acció. Ella ho comenta als nois que estan amb ella i comenten que ell té tendència a fer aquestes coses.

-En un restaurant: quan el cambrer recull el plat d'una noia, ell li pregunta si no li ha agradat el que ha menjat perquè no s'ha acabat el plat. Ella li diu que ja no pot més tot i que estava bo. Ell li pica l'ullet i li comenta que ja deu estar en l'operació biquini... Li dirien el mateix a un home, es pregunta ella...

-I força situacions on un noi intenta fer un petó a una noia i, tot i que ella li diu que no vol, ell continua insistint i intentant-ho.

Potser el cap d'algú que estigui llegint això pensarà que no n'hi ha per a tant, que són situacions que passen...Potser algú pensa que alguna cosa deu haver fet la dona perquè se li insinuïn o perquè li proposin tema sexual o perquè la toquin... Si en algun moment has pensat que són situacions normals i que no cal alarmar-se, et faig una pregunta: t'agradaria que la teva filla (o fill) visqués una situació semblant?

Aquestes situacions són micromasclismes i situacions d'assetjament sexual que es donen en el nostre entorn dia a dia i hem de detectar si n'hem sigut víctimes, si en algun moment hem sigut l'assetjador de manera molt evident o de manera subtil a través de comentaris que ni tan sols hem pensat que poden ofendre...

Si no ens agradaria que l'hi fessin a una filla, tampoc hauríem de permetre que l'hi fessin a una dona encara que no la coneguem.

www.elenacrespi.com - @tarongesenceres

Notícies relacionades

[if !supportLineBreakNewLine]

[endif]