Sexualitat i ciència

¿Hi ha ciència en el sexe?

Testosterona, serotonina, dopamina, estrògens, andrògens, hipocamp, genitals, adrenalina, pell, sexe, amor, promiscuïtat, parella estable, oxitocina, religió, societat patriarcal, el mite de l'amor romàntic... tot es relaciona

Una parella al llit.

Una parella al llit.

2
Es llegeix en minuts
Elena Crespi Asensio
Elena Crespi Asensio

Psicòloga especialitzada en sexualitat.

ver +

Ens comportem d'una manera o d'una altra segons si som home o dona, depenent de si hem crescut en un entorn o un altre i, a més, tenim en les nostres arrels tota una col·lecció d'hormones, neurotransmissors, gens, etcètera, que configuren la base sobre la qual creixerà el nostre ésser a mesura que anem vivint. Això passa, també, pel que fa al nostre comportament sexual.

És divertit veure com hi ha qui vol atribuir la responsabilitat del nostre comportament només a la nostra part més biològica. I també qui creu que només la societat influeix gairebé al 100% en els nostres comportaments.

Jo em situo en el centre. Entenent que la nostra base està regulada pels nostres instints més animals, per les nostres hormones, gens i neurotransmissors, però que aquest comportament de base es veu alterat per l'entorn en què creixem.

És molt curiós veure com, pel fet de ser animals, tenim certes parts de la nostra configuració que són tan diferents com mascle o femella. Però també em deixa meravellada veure com científics experts a estudiar la ciència del sexe ens diuen que realment no som tan diferents com sembla.

La diferència és més important en la nostra part més primitiva... però els éssers humans envoltem la nostra part més prehistòrica amb la nostra immersió en un món amb aprenentatges, cultura, en un món socialitzat. I és aquí la nostra part biològica i la nostra part social es barregen i ens fan gairebé imprevisibles.

Podem seguir uns patrons, però hi ha coses que no descobrirem mai. Recentment he compartit un 'Cafè científic' al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona amb dos grans companys i científics: Mara Dierssen, neurobiòloga, i Pere Estupinyà, bioquímic. Tots dos han estudiat la ciència de l'amor i del sexe i ens ajuden a entendre millor què passa al nostre cervell quan ens enamorem, quan ens excitem, quan desitgem acostar-nos a algú, etcètera. En aquest 'Cafè científic' es van escapar conclusions que em van semblar interessants: 'Podem descriure què passa al cervell quan ens enamorem, però no per què ens enamorem d'algú en concret”, deia la Mara. “Les femelles humanes són de les poques femelles en el món animal que tenen desig sexual malgrat no estar ovulant”, ens va comentar el Pere.

Un món fascinant en què aquells que no ens dediquem a la investigació científica però sí que treballem amb el comportament humà ens hauríem de submergir.

Una lectura recomanada

Per començar, i fer-ho d'una manera amena, divertida i interessant, em permetré el luxe de fer-vos una recomanació, que no és altra que el llibre que Pere Estupinyà ha publicat recentment: 'S=EX2 La ciencia del sexo' (Editorial Debate). En el llibre, l'autor recull diferents investigacions sobre sexe i les comparteix amb tots nosaltres perquè puguem entendre millor certs aspectes del nostre comportament sexual.

¿Vols saber si realment som tan diferents els homes de les dones com sempre s'ha dit? Doncs potser hauries de començar a llegir...

Notícies relacionades

www.elenacrespi.com - www.iesp.cat www.interpersonal.cat