Eleccions catalanes 14-F

El PSC guanya en un Vallès Oriental amb majoria independentista

Illa aconsegueix la victòria a la Roca del Vallès, la seva ciutat natal i de la qual va ser alcalde, però els independentistes també sumen més

El PSC guanya en un Vallès Oriental amb majoria independentista
2
Es llegeix en minuts

El PSC de Salvador Illa va sumar deu punts percentuals més en les eleccions del 14 de febrer (24,02%) respecte als comicis del 2017 al Vallès Oriental i es va emportar la victòria a la comarca de la qual és originari el seu candidat. Els socialistes van desbancar així Ciutadans, la força més votada en les passades autonòmiques, amb el 25,93%, que cau en picat fins a la setena posició, amb tan sols el 5,54% dels vots. [Consulta els resultats de les eleccions catalanes el 2021 al Vallès Oriental.]

Els resultats a la comarca vallesana s’assemblen als del conjunt de Catalunya. Així, al PSC el segueixen de prop ERC (22,37%), que el 2017 ja va aconseguir la segona posició a la comarca, i Junts (20,26%), que en les eleccions anteriors també va ocupar la tercera plaça. En un altre aspecte en el qual els resultats s’assemblen als del conjunt de Catalunya és que, malgrat la victòria del PSC, l’independentisme suma majoria al Vallès Oriental, una cosa que no va passar el 2017.

Si es compten els resultats d’ERC, Junts per Catalunya i la CUP-Guanyem el resultat dona que l’independentisme suma el 49,19% dels vots, mentre que si se sumen els del PSC, Vox, En Comú Podem, Ciutadans i el PPC el resultat és del 46,54%. El percentatge restant correspon als partits que no han obtingut representació al Parlament de Catalunya, però, de fet, si en l’equació s’inclouen els resultats del PdCat (2,1%), el següent partit amb més vots després del PPC, la majoria independentista és encara més clara i arriba al 51,1% dels vots.

El fenomen es repeteix amb resultats molt similars a la Roca del Vallès, ciutat natal de Salvador Illa i de la qual va ser alcalde. En el cas de la Roca ni tan sols és necessari incloure els vots del PdCat, ja que ERC (23,03%), Junts (21,34%) i la CUP (5,96%) ja sumen el 50,33% dels vots. No obstant, l’‘efecte Illa’ també ha sigut notable a la localitat. D’aquesta manera, el PSC ha aconseguit la victòria amb el 25,93% dels vots, 13 punts percentuals més que en els anteriors comicis autonòmics.

L’extrema dreta entra amb força

En els grans municipis de la comarca, com Granollers, Mollet del Vallès o Parets, els resultats han sigut molt similars entre si. Les tres primeres places han sigut, en aquest ordre, per al PSC, ERC i Junts, així com la vuitena ho ha sigut per al PPC.

Notícies relacionades

Entre el quart i el setè lloc, amb percentatges sempre molt semblants, és on ballen una mica més les posicions. A Granollers, la capital i la ciutat amb més població del Vallès Oriental, ha sigut l’extrema dreta de Vox la que s’ha alçat amb el quart lloc (6,93% dels vots), el mateix que ha aconseguit a la Roca.

Per la seva banda, a Mollet (8,47%) i a Parets (7,99%) ha caigut a la cinquena, en totes dues per darrere dels comuns (8,18% a Mollet; 9,42% a Parets). A Granollers, el partit de Jéssica Albiach ha quedat sisè (5,87%), just per darrere de Ciutadans (6,15%).