CITA TECNOLÒGICA A BARCELONA

La fira de mòbils de Barcelona defineix les tecnologies del futur

El Mobile World Congress preveu tornar a batre rècords i superar els 101.000 assistents

Les dades, el 5G, la internet de les coses, els cotxes i la intel·ligència artificial, protagonistes

v7b2993

v7b2993 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El futur de la tecnologia es torna a definir a Barcelona. Torna el Mobile World Congress (MWC), en un moment en què els mòbils són els grans protagonistes tecnològics però també quan es comencen a detectar noves tendències digitals relacionades amb la mobilitat. La internet de les coses, el 5G, la robòtica, la intel·ligència artificial, els cotxes autònoms i, sobretot, les dades, són els vectors que marcaran el futur, i tots tindran cabuda a un MWC que tornarà a batre rècords, amb la indústria bolcada a Barcelona.

Durant els pròxims quatre dies, Barcelona centrarà l’atenció del sector tecnològic mundial, amb més de 3.900 periodistes procedents de tot el món que explicaran a centenars de milions de persones el que anunciïn grans empreses com per exemple Samsung, Huawei, LG, ZTE, Google, Ericsson, Qualcomm, Sony, Nokia, Twitter... A excepció d’Apple, que no assisteix  a aquest tipus de congressos. La fira, que deixarà en l’economia catalana 465 milions d’euros, ha omplert els hotels de la ciutat –i d’altres localitats com l’Hospitalet– i ha creat 13.200 llocs de treball temporals.

Des d’avui i fins dijous, l’activitat serà frenètica a Fira Gran Via, però també fora (dos congressos relacionats a Montjuïc: 4YFN i Youth Mobile Festival). De fet, ja aquest diumenge empreses com Nokia, Huawei i Samsung van omplir grans espais de la ciutat (Palau de Congressos, el Sant Jordi Club, el palau venecià de Fira) per anunciar les seves grans apostes de l’any i desvelar els detalls de les tecnologies que marcaran la fira i el futur.

Aquest any Samsung, que segueix apostant per l’MWC, ha deixat per al mes de març la presentació del seu mòbil estrella, l’S8. Amb menys soroll, va portar a terme ahir una igualment massiva presentació, però va cedir el testimoni als seus competidors en el tron dels millors dispositius que es veuran a la fira. No obstant, aquells mateixos aparells van deixar entreveure, també, que no sols de terminals es parlarà en aquest MWC, sinó també de totes les tecnologies que els envolten.

CONNEXIÓ ULTRARÀPIDA

El 5G, per exemple, va ser de les paraules més esmentades en els actes de les marques. Mòbils que avancen algunes de les característiques de la pròxima generació de la tecnologia amb què ens connectem a internet o xarxes mòbils que s’acosten a velocitats de descàrrega d’1 Gb van ser anunciats ahir, en un preludi del que passarà a la fira.

També serà protagonista la internet de les coses: en algunes presentacions es va parlar per exemple de la integració dels assistents virtuals de veu als telèfons mòbils, de tal manera que l’usuari es pugui comunicar amb llenguatge natural amb el telèfon i aquest sigui capaç de donar respostes i ajudar en certes tasques (demanar un taxi, saber quin temps farà, llegir les notícies, donar els resultats esportius...). També, de relacionar-se amb la resta d’elements de la casa.

Notícies relacionades

Les dades, que van molt lligades a la internet de les coses, també seran estrelles de l’MWC. Telefónica va presentar la quarta plataforma o, el que és el mateix, un nou servei en el qual els clients podran veure totes les dades que han generat en l’ús de serveis de Telefónica i decidir què en faran. A la pràctica, això implica tenir a la plataforma anomenada Aura la informació que genera des de les trucades fetes fins a les pel·lícules vistes. En paraules del president de la firma, José María Álvarez-Pallete, és un espai que torna al client el control sobre les seves dades: podrà decidir si cedir-les o no a terceres persones (estudis, companyies asseguradores) per aconseguir, per exemple, descomptes.

Al Mobile World Congress es parlarà també de continguts (visiten la fira el fundador de Netflix i el creador de Pokémon Go), d’intel·ligència artificial, de robòtica... En resum, de totes les tecnologies que marcaran el futur. I aquest es decideix a Barcelona.