Mobile World Congress

Catalunya recorre a la digitalització per connectar els seus hospitals

  • L’estratègia sanitària digital catalana invertirà 40 milions d’euros a desenvolupar un model únic de gestió de dades clíniques que impulsi el sector

Catalunya recorre a la digitalització per connectar els seus hospitals

Unsplash

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan estàs malalt i vas a un hospital el centre recull les teves dades mèdiques i les emmagatzema per tenir constància del teu historial clínic. Aquesta gestió ha servit per agilitzar el tracte amb el pacient, no obstant el fet que cada hospital utilitzi un sistema propi dificulta la comunicació amb altres centres.

És per això que diversos experts reunits aquest dimarts al Mobile World Congress (MWC) que se celebra a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat han demanat que la digitalització del sector sanitari adopti un model únic perquè la col·laboració entre centres sigui més dinàmica i eficient. «El primer pas és compartir el model de dades entre hospitals», ha remarcat Pol Pérez Sust, coordinador de l’Àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

I és que la nova estratègia sanitària digital catalana desplegarà una inversió de 40 milions d’euros per desenvolupar un nou model de sistemes d’informació sanitària basat en l’estàndard internacional i obert openEHR. «Som en un moment de desesperació i això porta a la innovació», ha assenyalat Josep Vidal Alaball, cap de la Unitat d’Innovació i Recerca en Atenció Primària de la Catalunya Central del Institut Català de la Salut.

Millorar el tracte al pacient

Emilio J. Cortegoso, que pateix d’esclerosi múltiple progressiva des de fa 10 anys, ha assenyalat que, com a pacient, un dels problemes que observa és que els doctors es veuen atrapats en una burocràcia digital, cosa que pot empitjorar el tracte. El sistema impulsat des de Catalunya buscarà resoldre aquest problema per fer que els doctors puguin accedir de forma més senzilla als historials dels pacients.

El sector sanitari, també el català, s’encamina cap a un model que pujarà les nostres dades clíniques al núvol. Això, ha acceptat Pérez Sust, genera certs temors, ja que es tracta de dades personals la gestió de les quals ha de garantir la privacitat per evitar que s’explotin amb finalitats il·legítimes. Tot i així, assenyala que «en els pròxims cinc o deu anys ens adaptarem a aquest model».

Notícies relacionades

Preguntat per si la centralitat de la gestió pública de la informació mèdica dels pacients pot frenar la competitivitat entre hospitals, Francisco Lupiáñez-Villanueva, director executiu de la consultora tecnològica Open Evidence, ha assenyalat que aquest model «incentivarà la competitivitat».

Innovació sanitària

A més, s’han presentat al MWC els guanyadors del Hack the Hospital: 5G Transatlantic Lab, un acte celebrat fa un mes entre Barcelona i Boston per impulsar la innovació que millori l’estada d’adolescents als hospitals. Aquesta col·laboració transatlàntica ha premiat Boost Board i Squishy, dos projectes que milloren aquest tracte servint-se de la realitat augmentada per connectar pacients, d’una banda, i, de l’altra, per captar emocions i recrear situacions que no poden donar-se als hospitals a través d’una càmera 360º.