Fira tecnològica

John Hoffman: «La pandèmia ha reforçat la nostra amistat amb Barcelona»

  • El director executiu de GSMA, organitzadora del Mobile World Congress, espera reunir unes 35.000 persones a la capital catalana i que l’edició del 2022 torni a la normalitat

John Hoffman: «La pandèmia ha reforçat la nostra amistat amb Barcelona»

JOAN MATEU PARRA

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Mobile World Congress (MWC) encara a partir d’aquest dilluns una edició atípica marcada per la crisi sanitària de la Covid. Tot i així, el congrés continuarà sent, un any més, un escenari clau per al sector tecnològic internacional i per a Barcelona.

El director executiu de GSMA, John Hoffman, màxim responsable de l’organització del Mobile, ha atès EL PERIÓDICO per conèixer millor els reptes del congrés.

- El MWC s’ha convertit en molt més que un congrés de telefonia mòbil. ¿En quina tendència se centrarà aquest any?

Posarem el focus en l’ús del 5G per a la mobilitat. El 3G i el 4G van suposar canvis massius en el digital, especialment per als consumidors i les comunicacions personals. Aquesta nova onada està menys centrada en aquest aspecte i posa la tecnologia en el nucli per utilitzar-se en processos en els quals suposi una disrupció massiva, com la robòtica, l’automatització o la seva aplicació en la indústria 4.0.

- És impossible parlar d’aquesta edició sense fer-ho de la pandèmia. ¿Com afectarà?

Esperem que hi hagi un terç de la gent que va venir en altres edicions, comptem que unes 35.000 persones assistiran de forma presencial i milers més ‘online’. Tot i que no tenim dades exactes encara continuarem comptant amb una forta presència internacional. Normalment participaven experts d’uns 195 països, però ara estarà dominat per països del sud d’Europa. Esperem que el 2022 sigui més normal.

Sempre havíem seguit un model híbrid, amb actes presencials i conferències telemàtiques, i ara l’hem ampliat. No obstant, en remot és més difícil monetitzar el congrés, connectar amb els assistents i que aquests es coneguin. Volem continuar sent un congrés entre negocis.

- Després de cancel·lar l’edició de l’any passat, l’aliança entre GSMA i Barcelona es va ampliar al 2024. ¿Què fa que la capital catalana sigui tan atractiva per a l’organització?

Quan vam arribar aquí el 2006, érem una fira, llogàvem un espai i ens n’anàvem. El 2010 vam decidir construir un llegat més enllà del congrés d’una setmana a l’any i ens vam aliar amb les administracions de Barcelona, Catalunya i Espanya per crear aquest ecosistema. Ara, amb la pandèmia, és quan t’adones de qui són els teus amics. I és que això ens ha portat a estar més junts. Tenim un èxit compartit i hem de continuar treballant junts.

- ¿Hi ha projectes més a llarg termini?

Aquí tenim molta confiança, comunitat, unes instal·lacions increïbles i bon temps. Quan fem el congrés del 2022 començarem a pensar què fer més endavant.

- L’MWC sempre ha tingut un fort impacte econòmic a la ciutat. ¿Es veurà afectat aquest any?

Òbviament no ens acostarem als 500 milions d’euros a què arribem el 2019. Aquest any baixarà, però, com va passar amb la crisi econòmica del 2008, després tornarà a pujar.

- ¿Com s’equilibra gestionar un congrés tan gran i alhora voler reduir el seu impacte mediambiental?

Fa uns anys la meva pitjor por era que em preguntessin com justificava un esdeveniment que contaminava tant quan podia utilitzar tecnologia per evitar-lo, no sabia què respondre. Això ens va portar a prendre responsabilitat social i els últims quatre anys hem sigut la fira més gran del món de carboni neutral. El tecnològic és el sector líder a aplicar els objectius científics per reduir aquest impacte. Els desplaçaments continuen suposant el 89% de l’empremta de carboni, així que recolzem programes contra la desforestació i a favor de les energies renovables.

Notícies relacionades

- Un altre dels objectius que us fixeu és el de la paritat de gènere

Sí, i encara ens queda un llarg camí, especialment en un sector que és predominantment masculí. Encara no som en el 50/50, aquest any hi ha entre 20 i 30 dones entre els principals ponents del congrés.