Estratègia metropolitana per garantir l’habitatge

L’AMB aposta per les polítiques de construcció de pisos protegits i per la rehabilitació per aconseguir l’accés de la ciutadania a llars dignes i sostenibles


Garantir que la ciutadania tingui un habitatge digne i accessible és un dels reptes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Els preus de la corona metropolitana juntament amb la precarietat econòmica derivada de la pandèmia, fan que les estratègies d’aquest ens metropolità en matèria d’habitatge siguin encara més rellevants.

Les estratègies per aconseguir aquest ambiciós objectiu passen per la construcció d’habitatge públic, dedicat tant a la compravenda com al lloguer i, per descomptat, a la rehabilitació de pisos antics i amb deficiències en l’aïllament o la construcció.

L’AMB es dota de diversos instruments per garantir als ciutadans el dret a un habitatge digne.

1 Mitjançant l’operador Habitatge Metròpolis Barcelona, està prevista la dotació d’habitatges de lloguer assequible en règim de protecció indefinit, amb la incorporació d’un soci privat dins d’aquesta societat. La xifra total d’habitatges és:


2Un altre dels punts forts són les polítiques de construcció d’habitatge assequible i de qualitat, que des de fa anys s’està portant a terme des de l’IMPSOL. Es preveu la construcció de nous pisos a través d’aquesta línia d’actuació. La xifra de pisos en procés de construcció i adjudicació és:


3És essencial també la rehabilitació del parc d’habitatges actual de la corona metropolitana, per adequar estructura, accessos i aïllaments a les necessitats actuals i futures dels veïns. I això es fa a través del Consorci Metropolità de l’Habitatge.


4L’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona segueix investigant el mercat de l’habitatge en aquesta àrea per, d’aquesta manera, aconseguir capturar la imatge clara i representativa del sector immobiliari, aconseguint tenir una radiografia molt exacta de la situació actual per poder intervenir amb previsió de cara al futur.

Ajudes econòmiques a la rehabilitació

L’accessibilitat i l’aïllament dels pisos de la corona metropolitana són dos dels principals reptes que aborda el Consorci Metropolità de l’Habitatge.

La rehabilitació de l’habitatge és una política clau en aquest àmbit i s’ha dotat d’un instrument fonamental, el Pla Metropolità de Rehabilitació d’Habitatge, que es va aprovar el desembre de 2020.

Imatge renderitzada del projecte en procés d'execució Anselm Clavé a Sant Feliu de Llobregat. Autor: despatx d'arquitectura Guillermo López.

Imatge renderitzada de la promoción en procés d'execució Carolina Catasús a Sant Just Desvern. Autor: despatx d'arquitectura DATA AE.

Imatge renderitzada del projecte en ejecución Anselm Clavé a Sant Feliu de Llobregat. Autor: despatx d'arquitectura Guillermo López.

Imatge renderitzada de la promoción en procés d'execució Carolina Catasús a Sant Just Desvern. Autor: despatx d'arquitectura DATA AE.

Es calcula que a l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha un total de 408.000 habitatges construïts abans del 1980, per la qual cosa es considera que és un parc envellit i que no s’adapta als criteris de sostenibilitat ambiental i de confort.

Després de realitzar-se una minuciosa anàlisi, es comunicarà per carta a cada veí i veïna a quines ajudes econòmiques pot acollir-se per rehabilitar el seu habitatge.

L’àmbit d’actuació d’aquesta mesura són els 35 municipis de la corona metropolitana (excloent-ne Barcelona ciutat) i s’estendrà fins al 2030.

La subvenció de les obres de rehabilitació pot arribar al 100% segons la vulnerabilitat econòmica de cada llar. Per una altra part, el cost de l’IVA formarà part de la despesa subvencionada i no repercutirà en la declaració de la Renda.

Llars més eficients,  flexibles i inclusives

Aquest és el punt de partida de l’IMPSOL a l’hora de construir el nou parc d’habitatges a l’àrea metropolitana.

Arran de la pandèmia de la Covid-19, s’han detectat necessitats i demandes de la ciutadania respecte a les seves llars i és per això que els habitatges ja s’estan construint seguint una nova tipologia que s’adapta a aquests requisits.

L’IMPSOL compta amb 203 pisos (169 de venda i 34 de lloguer) d’obra finalitzada el 2021 a l’àrea metropolitana que segueixen aquests criteris.

Actualment es troben en fase d’execució i projecte uns altres 1.444 pisos (215 en venda, 1.229 de lloguer, i uns altres 519 en conveni amb els ajuntaments).

Aquests edificis redueixen la petjada ecològica i minimitzen les emissions de CO2, disminuint també la demanda energètica (calefacció, llum, aire condicionat) dels habitatges gràcies a l’augment d’aïllaments.

Imatges de la promoció PISA a Cornellà de Llobregat.

Imatges de la promoció PISA a Cornellà de Llobregat.

S’han incorporat materials reciclats i reciclables.

Un exemple clar d’edifici promogut per l’IMPSOL amb criteris d’eficiència energètica i ús de materials sans i saludables és l’Edifici PISA a Cornellà, que compta amb una estructura de fusta.

Incorporen instal·lacions d’alta eficiència energètica mitjançant un sistema d’aerotèrmia per a calefacció i producció d’aigua calenta, i plaques fotovoltaiques per als serveis comunitaris de l’edifici.

La distribució dels habitatges s’ha fet més flexible, eliminant passadissos i creant espais que admeten múltiples usos (estar, oficina, cuinar).

En la imatge, la distribució d’un pis per a una parella. Habitació, estudi i cuina, saló i menjador oberts.

El mateix pis distribuït per a una família amb fills. Dues habitacions, estudi, saló, menjador i cuina

El pis distribuït per a una família nombrosa. Tres habitacions, sala d’estar, menjador i cuina.

La cuina s’ha convertit en l’eix central de la llar cosa que garanteix que sigui inclusiva.

Més pisos de lloguer assequible

La corona metropolitana comptarà amb 4.500 nous habitatges de lloguer assequible en els pròxims vuit anys. Aquest és l’ambiciós pla de l’operador Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), que aquest novembre del 2021 ha formalitzat l’ampliació de capital necessària per arrencar aquest projecte a l’àrea metropolitana de Barcelona.

La totalitat dels 4.500 pisos seran de lloguer permanent, de forma que la inversió realitzada repercutirà a consolidar indefinidament l’ampliació del parc d’habitatge assequible.

El nou operador metropolità d’habitatge de lloguer assequible està participat en un 50% pel sector públic (25% AMB i 25% Ajuntament de Barcelona). La privada NICRent Residencial SL hi participa amb l’altre 50%.


Es tracta d’un model pioner a Espanya de col·laboració publicoprivada en el sector de l’habitatge.


Es preveu una intervenció en quatre fases, la primera de les quals amb la construcció de 640 habitatges a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Barcelona

La Marina del Prat Vermell
2 solars - 125 habitatges

La Sagrera
1 solar - 106 habitatges

Casernes de Sant Andreu
1 solar - 112 habitatges

Sant Boi de Llobregat

Saló Central
1 solar - 110 habitatges

Montgat

Turó del Sastre
2 solars - 130 habitatges

Sant Adrià de Besòs

La Catalana
1 solar - 57 habitatges

Injecció de 5,4 milions d’euros per a lloguer assequible

L’AMB va subscriure un protocol de col·laboració amb el Ministeri i la Generalitat per fomentar la construcció d’habitatge de lloguer assequible o social, que es concreta en el foment de la promoció de 1.206 habitatges per part de l’IMPSOL/AMB.


El 2021, s’ha rebut mitjançant aquest protocol la notificació de la subvenció de 5,4 milions d’euros concretats en les 327 primers habitatges, en 8 promocions a finalitzar abans del 2025.

Ramon Torra, gerent de l’AMB, resumeix les accions del pla

(vídeo en català)

"Una de les prioritats polítiques de l’AMB és facilitar l’accés a l’habitatge de les capes més vulnerables de la població"


“La qualitat de l’habitatge construït i el preu són els dos problemes que hem d’afrontar des de l’AMB”


“A través del Pla Metropolità de rehabilitació d’habitatge es facilita la rehabilitació de pisos d’abans dels 80”

“Els fons europeus faciliten l’impuls en la política de rehabilitar uns 50.000 pisos en els pròxims cinc anys”


“A través de la societat mixta HMB, es construiran 4.500 pisos de preu assequible amb la col·laboració del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana”